Mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä on julkaistu uusi kirja. Kai Ekholm teki Nykäsestä teoksen Matti Nykänen – Pilviin kahlittu poika. Myös Aleksi Valavuori on reagoinut keskusteluun.

Kirja on ehtinyt jo herättää paljon reaktioita. Juha Kanerva ryöpytti Ekholmin työnäytettä rajusti Ilta-Sanomissa. Kanerva listasi ison kasan asiavirheitä Ekholmin, joka on palkittu tietokirjailija, teoksessa. Se ei kuitenkaan ollut suurin ongelma.

– Asiavirheitä ikävämmän sävyn kirja jättää verbaalisella vyörytyksellään. Ekholm on kertonut keräävänsä sanoja, ja tässä teoksessa hän iskee niillä ilkeästi vyön alle. Kun kohteena on haudassa lepäävä henkilö, tyylilaji on poikkeuksellisen tyly ja suorastaan rienaava, päivitteli Kanerva.

Urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuori jakoi X:ssä (entinen Twitter) ja sanoi suorat sanat uudesta kirjasta.

– Pidän tämän tyylistä ”kirjailijaa” ihan totaalisena ihmispaskana.

Docendo kertoo verkkosivuillaan, kuinka kirjassa lähestytään Nykästä.

– Matti Nykäsestä on kirjoitettu paljon, mutta vasta tämä teos piirtää tarkan kuvan ihmisestä ja ilmiöstä nimeltä Matti. Kun hän kuoli, kansakunta laski karvalakkinsa, kerääntyi tienvierille, isät ja pojat pitivät toisiaan kädestä. Kansakuntaan jäi Matti Nykäsen arpi, alkoi teksti.

– Ekholm kuvaa millaisia tunteita Nykäsen tarina meissä yhä herättää sekä tarjoaa uuden tavan ymmärtää Mattia ja meitä kansakuntana, päättyy esittelyteksti.