Painonnostouransa aiemmin tänä vuonna lopettanut Anni Vuohijoki keskittyy nykyään työuraansa lääkärinä.

Lääkäreiden tekemiset ovat olleet viime aikoina otsikoissa esimerkiksi vuokratyöyritysten käyttämien lääkärien vuoksi. Vuohijoki kirjoitti asiasta Instagramissa. Hän halusi listata omia tiukkoja faktojaan, jotka eivät ole aiemmin olleet esillä keskustelussa.

– Lääkärit ovat saaneet runtua. Maria Veitola leimasi ammattikunnan rasistiseksi ja Kauppalehdessä hämmästeltiin, miten Terveystalon lääkäreiden (minä) hoitorytmi on yli 15 potilasta päivässä per virka, mutta julkisella puolella määrä on tippunut neljästätoista viiteen (myös minä).

– Numeerinen arvo on sokea. Julkisella puolella lääkärin työaikaan kuuluu muutakin kuin potilaan vastaanotto (konsultaatiot, puhelinajat, reseptit, lausunnot ja koulutus), mutta privapuolen työaikaan on laskettu mukaan usein vain potilaan vastaanotto.

– Privapuolella maksetaan usein lääkärille käynneistä. Myös potilaiden sairaushistoria on julkista puolta kapeampi; siinä missä 20 minuutin aika riittää yksityisellä, menee monisairaiden potilaiden hoidossa julkisella puolella aikaa potilaan tutustumiseen ja kokonaisvaltaiseen hoitoon. Mitä tehokkaampi interventio on, sitä todennäköisemmin potilaan hoidossa onnistutaan.

– Lääkärin työn tehokkuus ei tarkoita hoidon laatua. Vaikka lääkäri hoitaisi 1000 potilasta viikossa, ei sillä ole merkitystä jonojen purussa, jos kaikki potilaat tulevat viikon päästä takaisin. Jos tuhannen sijaan hoidetaan 10, mutta vain 2 tulee takaisin, niin kumpi on tehokkaampaa? Lääkärin tehokkuudessa on kyse siitä, tuleeko sairaus hoidetuksi ja potilas työkykyisemmäksi. Leikkaamme nyt asioista hoitamatta juurisyytä, linjasi Vuohijoki.

Koko päivitys tästä.