Kansainvälinen olympiakomitea kertoi hiljattain, että venäläisurheilijat voivat palata takaisin olympialaisiin niin sanotusti neutraaleina urheilijoina.

Kisoihin pääsy edellyttää kuitenkin useiden reunaehtojen täyttymistä. Urheilijat eivät ole esimerkiksi saaneet ilmaista tukeaan Venäjän sodalle Ukrainassa. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics teki nopeasti selväksi, että venäläisiä tai valkovenäläisiä yleisurheilijoita ei Pariisin kisoissa nähdä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui asiasta perinteisessä lehdistötilaisuudessaan torstaina. Viesti oli selvä.

– Mitä tulee kansainvälisen olympiakomitean päätökseen. Kaikki mitä kansainväliset virkailijat tekevät suhteessa venäläiseen urheiluun on täysi perversio ja vastakohta Pierre de Coubertin idealle ”oi urheilu, sinä olet maailma”. Olympialiike luotiin yhdistämään ihmiset, ei jakamaan heitä.

– Modernit kansainväliset päättäjät ovat liian kiinnostuneita liikkeen kaupallisesta puolesta. He ovat tulleet erittäin riippuvaisiksi sponsoreista. Sponsorit kiinnittävät huomionsa siihen, paljonko maksaa mainostaa minuutin televisiossa jne. Jos he jatkavat samalla tavalla, hautaavat he olympialiikkeen. Olympialaisten koko idea kärsii, vuodatti Putin.

– Jos nyt yhtäkkiä tukisin (israelilaisten urheilijoiden kilpailukieltoa), olisin kuin nämä urheilupäättäjät. Urheilun pitäisi pysyä politiikan ulkopuolella. Sen tarkoitus on yhdistää ihmisiä. On sopimatonta osoittaa sormella muita urheilijoita. Mitä urheilijat tälle voivat? Antaa heidän mennä ja kilpailla ilman rajoituksia.

Putin ilmoitti vielä ennen KOK:n ulostuloa hyväksyvänsä venäläisten kilpailemisen neutraaleina urheilijoina. Tuossa vaiheessa ei kuitenkaan ollut puhetta siitä, että venäläisten urheilijoiden poliittiset kannanotot painavat puntarissa.