Naisten mäkihypyn maailmancup jatkuu kuukauden tauon jälkeen Japanin Sapporossa ensi viikonloppuna. Lauantaina ja sunnuntaina hypättäviin kilpailuihin lähtee Suomesta Julia Kykkänen. Hyppääjä ja valmentaja Kimmo Kykkänen lähtevät Sapporoa kohti tänään alkuillasta. Sapporosta tie jatkuu samalla matkalla Zaoon, kotimatka on edessä 19. tammikuuta.

– Kun noin kauas lähtee, ei ole kiire minnekään, tuumii Kimmo Kykkänen.

Tauko on käytetty harjoitteluun. Hyppyä hiottiin vielä eilen Jyväskylän-maisemissa.

– Hyviä hyppyjä on tullut koko ajan. Voimantuotossa on menty eteenpäin, ja ponnistuksen jälkeen optimaalinen lentoasento löytyy nopeammin kuin aiemmin. Myös vauhtipuoli on kehittynyt, Julia Kykkänen listaa.

– Olemme hakeneet harjoittelussa sellaista laatuajattelua, eli mietitään aina kulloisenkin harjoitteen osalta tarkasti miten se hyppyä ja hyppäämistä palvelee. Hyvät toistot ovat kunniassa, Kimmo Kykkänen jatkaa.

Kykkänen lähtee Sapporoon ilman sijoitustavoitteita. Tarkoitus on lähteä tekemään hyviä hyppyjä.

– Sijoitustavoitteiden miettiminen on ihan turhaa. Ei kilpailuihin koskaan mennä suoriutumaan huonosti, vaan tarkoitus on tietenkin aina pärjätä niin hyvin kuin mahdollista.

Sapporo on hyppääjälle entuudestaan hyvin tuttu mäki. Ensimmäistä kertaa hän muistelee hypänneensä siitä 13-vuotiaana.

– Se on sellainen uuden mallin mäki, vähän lyhyempi keula. Ihan hyvä mäki.

Myös Sapporon vaihtelevat sääolosuhteet ovat tulleet tutuksi. Tuuli ei yleensä haittaa, mutta lunta tulee paljon silloin kun lunta alkaa tulemaan. Kimmo Kykkänen muistelee paikallista sanontaa, joka viittaa äkkiarvaamatta yltyviin lumisateisiin.

– Jos olet tyytymätön Sapporon säähän, tule 15 minuutin päästä uudelleen.

Onkin tyypillistä, että Sapporon-mäkikilpailut venähtävät vaihtelevien lumiolosuhteiden vuoksi. Tämä on kuitenkin ennakkoon tiedossa, eikä se kaksikkoa hätkähdytä.

– Olosuhteita on ihan turha miettiä, eikä niistä voi hakea syytä suuntaan tai toiseen. Jokaiselle hyppääjälle ne ovat kuitenkin samat, ja sama odottaminen on edessä jokaisella jos niikseen tulee. Jos kestää, sitten odotellaan, ei se sen kummempaa ole, Kimmo Kykkänen sanoo.

Aikaeron johdosta kilpailut teettävät suomalaiskatsojalle aikaista heräämistä. Jos kaikki menee nappiin eikä lumisade yllätä, kilpailujen pitäisi olla ohitse viikonloppuaamuina kahdeksaan mennessä.