Suomen joukkue kohti hiihtosuunnistuksen EM-kisoja

© Kuva: Juha Tamminen
Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat alkavat tiistaina Sveitsin Lenzerheidessa kilpailtavalla sprintillä. Sekä Suomessa että maailmalla hiihtosuunnistuskisoja on alkukauteen ollut tarjolla varsin vähän, joten urheilijat hyppäävät lähes täyttä vauhtia kulkevaan kisajunaan.

– Viime kauteen verrattuna tilanne on paljon parempi, sillä Suomessa on voinut hiihtää lähes joka puolella. Toki kisoja olisi ollut hyvä saada alle Suomessakin, mutta tilanne on aika sama kaikkien maiden urheilijoille. Urheilijamme ovat tehneet hyvää työtä harjoituskaudella, ja valmistautuminen on sujunut hyvin, joten voimme lähteä hyvillä mielin kisoihin, luottaa Suomen maajoukkueen valmentaja norjalainen Eivind Tonna.

EM-kisat ovat tärkeä näyttöpaikka kauden päätavoitetta MM-kisoja kohti. MM-mitalit jaetaan Norjassa helmikuun alkupuolella. Arvokisojen välissä on tiivis kaksiviikkoinen. Monen maan joukkueet jäävät Sveitsissä korkean paikan leirille, mutta Suomen joukkue palaa kotimaahan.

– Käytämme tuon jakson taitoharjoitteluun kotimaassa. Koen sen tärkeämmäksi kuin korkean paikan leirin ennen MM-viikkoa, Tonna pohtii.

EM-viikko on käytännössä talven ensimmäinen hiihtosuunnistustapahtuma, jossa maailman huiput kohtaavat.

– EM-kisat on ainoa mahdollisuus ennen MM-kisoja tietää, missä menemme suhteessa muihin. Kaksi vuotta sitten EM-kisoissa Latviassa ei mennyt kovin hyvin, mutta käytimme kokemuksen opiksi MM-valmistautumiseen, Tonna kertaa.

Hän muistuttaa, että EM-kisat antavat myös tärkeää kokemusta ja kisatuntumaa kohti kauden tärkeintä tavoitetta eli MM-viikkoa.

– Paineen alla kilpailemistakin on harjoiteltava. En usko pöljään päivään, vaan on harjoiteltava niin hyvin, että voi olla joka päivä hyvässä iskussa. Mika Kojonkosken sanoin normaali riittää. Kun suunnistuksessa yrittää liikaa, tekee yleensä virheitä, joten siksi oikeastaan normaali päivä on tosi hyvä, muistuttaa päävalmentaja Tonna.

Suomen EM-joukkueeseen on tehty muutos, sillä Sonja Mörsky joutuu sairastumisen takia jättämään EM-kisat väliin. Hänet korvaa Tiia Tallila.

EM-kisojen ohjelma:

20.1. Sprintti

21.1. Pitkä matka

22.1. Sprinttiviesti

24.1. Keskimatka

25.1. Viesti

Suomen joukkue EM-kisoihin:

Miehet: Janne Häkkinen Suunta Jyväskylä, Tuomas Kotro SK Vuoksi, Tero Linnainmaa Kyrös-Rasti, Hannu-Pekka Pukema Kouvolan Suunnistajat, Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat, Staffan Tunis IF Femman.

Naiset: Mira Kaskinen Ulvilan Ura, Salla Koskela Lounais-Hämeen Rasti, Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti, Milka Reponen Haapamäen Urheilijat, Tiia Tallila Valkeakosken Haka, Marjut Turunen SK Vuoksi.

Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS