Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueet saavat peräsimeen tulevalle kaudelle suomalaiset päävalmentajat luotsaamaan urheilijat kohti menestystä. Freestylemaajoukkueeseen saadaan kova paluumuuttaja, olympiavoittaja Janne Lahtelan palatessa takaisin joukkueeseen ja alppihiihdossa Janne Haarala nousee päävalmentajaksi vastuuvalmentajan tontilta.

Tulevana lauantaina Ski Sport Finlandin seuraneuvottelupäivillä Helsingissä esiteltävä lajiyhdistyksen uusi strategia nojaa vahvasti suomalaiseen valmennusosaamiseen ja -järjestelmään. Maajoukkueiden johtoon astuu alppihiihdossa viime kaudella miesten tekniikkalajien vastuuvalmentaja toiminut Janne Haarala, joka toimii vastedes päävalmentajana sekä naisille että miehille. Freestylehiihdossa maajoukkueiden päävalmentajaksi on valittu Janne Lahtela, joka on toiminut viimeksi Japanin kumparemaajoukkueen päävalmentajana.

Suomalaisen valmennusjärjestelmän sisäänajo jatkuu kotimaisten päävalmentajien johdolla. Haarala on näyttänyt menneellä kaudella osaamisistaan ja sitoutumistaan vastuuvalmentajan tehtävissä ja hän oli luonnollinen valinta johdattamaan alppimaajoukkueen kohti Pyeongchangin olympialaisia, Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Marko Mustonen kertoo.

– Freestylessä Lahtela palaa Suomen maajoukkueeseen ja päävalmentajaksi. Janne tuo oman osaamisensa ja kokemuksen sekä urheilijana että valmentajana osaksi valmennustiimejä ja hän tulee auttamaan urheilijoita kaikissa freestylelajeissa nousemaan maailman huipulle, Mustonen jatkoi.

– Uudet päävalmentajat ottavat valmennusvastuun lisäksi vastuun alppilajien huippu-urheilun kehittämisestä lajirajat ylittävästi. Päävalmentajat pystyvät hakemaan toistensa, ja muista lajeista oppia ja osaamista suomalaiseen alppilajien valmennusjärjestelmään, Mustonen summasi.

Alppihiihtäjien päävalmentaja Janne Haaralan sopimus on kolmivuotinen ja freestylehiihtäjien perässä toimivan Janne Lahtelan sopimus on mallia 1+2 vuotta. Alppimaajoukkueessa vastuuvalmentajina jatkaa Super-G ja suurpujottelujoukkueessa italialainen Alessandro Serraja joukkueessa valmentajana toimii Jukka Leino. Vauhtijoukkueen peräsimessä jatkaa slovenialainen Mitja Zupan ja tekniikkajoukkueeseen valitaan kaksi valmentajaa, joista Joni Sandvallin aisapari pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian. Alppijoukkueen huoltoryhmään liittyy mainetta niittänyt Robert Kristan, jonka lisäksi suksihuollossa toimii tämän kauden tapaan slovenialaiset Bor Sepec ja Robert Horvat.

Naisten maajoukkueessa valmentajina toimivat miesten vauhtijoukkueesta siirtyvä slovenialainen Sergej Poljsak ja niin ikään slovenialainen Bozo Jaklin sekä suomalaiset Elmo Saarelainen ja Petri Tuomikoski.

Freestylessä Lahtelan lisäksi lajivalmennuksesta vastaavat slopestylessä ja halfpipessä vastuuvalmentajana Tomi Uuniemi ja valmentajana Olli Cajan, joka vastaa jatkossa alppilajien fysiikkaharjoittelun ja -testauksen kehittämisestä yhdessä Santasportin kanssa. Kumparelaskussa vastuuvalmentajana jatkaa Lauri Kolomainen ja valmentajana Eemeli Kallas.

Alppimaajoukkueen osalta kausi käynnistyy Rovaniemellä ensi viikolla, kun kaikki alppimaajoukkueen urheilijat kokoontuvat fysiikkatesteihin Santasportiin 13.-15. toukokuuta. Freestylemaajoukkueen fysiikka- ja taitotestit kesäkuun alussa.

Lähde: Ski Sport Finlandin tiedote