Ilves FS:n ja Suomen futsalmaajoukkueen 17-vuotias Jani Korpela oli kaksi viikkoa harjoittelemassa espanjalaisen ammattilasjoukkueen ElPozo Murcia FS:n kanssa.

Korpela nousi menneellä kaudella Futsal-Liigassa isoon rooliin Ilveksessä ja samalla hän lunasti itselleen paikan maajoukkueen kokoonpanosta.

Suomen ensimmäinen futsal-ammattilainen, Panu Autio, avitti nuoren miehen ElPozon harjoituksiin. Autio on itse pelannut myös ElPozon organisaatiossa.

– Jani oli siellä kaksi viikkoa näytillä. Olin itse mukana tulkkina ensimmäisen viikon ja näin viisi harjoitusta, jotka Jani veti ElPozon juniori- ja reservijoukkueen kanssa.

– Pelasimme myös harjoituspelin vanhojen joukkuekavereitteni kanssa ElPozon nykyistä junnujengiä vastaan. Pelissä Jani pelasi meidän kanssa ja se toimi samalla myös try out -pelinä Janille. Peli meni Janilta hyvin ja voitimme ottelun 3-2. Muutenkin hän paransi otteitaan viikon edetessä huimasti, Autio kertoo SuomiUrheilu-sivuston haastattelussa.

Autio on kautta aikojen ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on pelannut ulkomailla ammattilaiskentillä. Espanjan lisäksi Autio on pelannut myös Venäjällä. Aution lisäksi KaDyn Jukka ja Mikko Kytölä ovat olleet ammattilaisina ulkomailla, molemmat Italiassa.

– Suomalaiselle futsalille on supertärkeää, että lahjakkaimmat yksilöt pääsevät ulkomaille huippusarjoihin kehittymään. Kytölän veljekset ovat hyvä esimerkki siitä, miten valtavasti voi kehittyä jo yhden (Italiassa) ammattilaisena vietetyn vuoden aikana.

– Mitä nuorempana maailmalle lähtee, sen suurempi on potentiaali kehittyä. Jani on superlahjakas pelaaja ja ElPozo seurana olisi varmasti yksi maailman parhaista paikoista ottaa oppia ja rakentaa uraa futsalpelaajana, Autio toteaa.

Korpelan jatkokuviot ovat vielä auki.

– Testijakso päättyi viime viikonloppuna. Nyt odottelemme vastauksia Murcian suunnalta. Juttelin Janin toisen viikon jälkeen valmentajien kanssa ja he kehuivat hänen otteitaan kypsiksi ja nousujohteisiksi. ElPozossa on parhaillaan näytillä paljon myös muita nuoria pelaajia Brasiliasta ja Espanjasta ja seura haluaa katsoa kaikki kortit ensin läpi, ennen kuin tekee lopulliset päätökset uusien värväyksien suhteen, Autio sanoo.

Autio itse palasi viime kaudeksi Venäjän kivikovasta pääsarjasta espoolaisen GFT:n riveihin. Futsalmaajoukkueen kapteenin ja kautta aikojen parhaan maalintekijän jatkokuviot ovat vielä Korpelan tavoin auki.

– Oman urani suhteen ei tässä vaiheessa ole hirveästi kerrottavaa. Halua kehittyä on edelleen ja arvokisapaikka maajoukkueen kanssa on suuri unelma. Jotta kv-peleissä pystyy kilpailemaan huipputasolla, pitää treenata ammattimaisesti, pelata kovia pelejä ja olla huippukunnossa.

– Elämässä on kuitenkin muitakin asioita kuin futsal ja siksi peliuraa pitää punnita kokonaisvaltaisesti. Tällä hetkellä viimeistelen Suomessa opintojani ja teen töitä JPY:n yhteyspäällikkönä. Ovi on kuitenkin edelleen raollaan kaikille vaihtoehdoille, Autio kertoo.

Joonas Sarelius