Aika monen leuka loksahti, kun 19-vuotias Samuli Samuelsson pinkaisi lauantaina Genevessä 200 metrillä uudet ennätyslukemansa 20,91. Aika on Suomen kaikkien aikojen yhdeksänneksi paras ja Tommi Hartosen SE-aikaan 20,47 on matkaa enää 44 sadasosaa.

Samuelssonin aika on 22-vuotiaiden Euroopan tilaston 11:s, vain kaksi 1995 syntynyttä kaveria on Euroopassa juossut kovempaa. Jo tiistaina kotikentällään Ikaalisissa Samuelsson kiskoi 100 metrillä niukasti yli sallituissa tuulissa (+2,1) 10,43. Hintelä nuori mies on ilman muuta alkukauden suomalainen pikajuoksusensaatio. Vielä hallikaudella juoksu ei kulkenut lainkaan, mutta nyt on toinen ääni kellossa.

– Hallikaudella vaivasi mykoplasma. Sen jälkeen pääsin intistä ja se vaikutti paljon varsinkin henkisesti, kun stressi vähentyi. Kotoa Santahaminaan meni julkisilla melkein viisi tuntia. Lisäksi intin metsäleirit sekä muut touhut veivät kyllä mehuja ja paikkoja jumiin. Painokin nousin parhaimmillaan 73 kiloon mikä ei kuulosta paljolta, mutta se kaikki oli täysin ylimääräistä, Samuelsson kertoo.

– Vaikea sanoa, miksi vauhti on näin hyvin lisääntynyt, oikeanlainen harjoittelu siihen täytyy olla syynä. Etelän leirit tammikuussa ja huhtikuussa antoivat kyllä lisäpotkua tuohon Suomen kevään viiden asteen kylmyyteen.

– Kesän tavoite oli alittaa 21 sekuntia, mutta nyt täytyy laittaa tavoitteet uusiksi, nuori mies kertoo.

Lisää Samuelssonin ajatuksia huomenna SuomiUrheilu-sivuston pitkässä haastattelussa.