Nelisen vuotta sitten entinen koripalloilija Lauren Lubin muutti New Yorkiin ja alkoi juosta. Hän alkoi samalla kuvata erään elokuvantekijän kanssa dokumenttia.

Dokumentin nimi on We Exist eli Olemme olemassa. Se kertoo Lubinin kaltaisista, eli ihmisistä, jotka eivät tunnista itseään mieheksi tai naiseksi. He pitävät sukupuolineutraalia parempana terminä itselleen.

Kun Lubin osallistui ensimmäiselle maratonilleen 2014, hän törmäsi sääntöihin: oli vain miesten ja naisten sarja. Hän ajautui konfliktiin järjestäjien kanssa, koska ei halunnut ilmoittautua kumpaankaan sarjaan, mutta juosta silti.

– Juoksu ei ollut todellakaan tarkoitettu kaikille, vaikka kilpailun järjestäjä niin julisti. Juoksussa sukupuolisidonnaisuus tunkee esiin kaikkialla, ilmoittautumisessa, kilpailussa, ihan kaikessa. On tiedettävä, oletko nainen vai mies, Lubin kertoo.

– Minuun se koski todella paljon, en voinut osallistua kilpailuun sellaisena kuin olen. Vaihtoehtona oli jäädä pois tai juosta väärän identiteetin turvin.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, asiaan saatiin muutos New Yorkin maratonilla. Lubin pääsi juoksemaan 50 000 muun kanssa, ja hän oli maratonjuoksun historian ensimmäinen kilpailija, joka juoksi avoimesti sukupuolineutraalina kilpailijana.

Lubin oli 50 000 juoksijan joukossa maalissa sijalla 6971 ajallaan 3.41.29. Silti virallisissa tuloksissa hänet on merkitty naisten sarjaan sijalle 1317.

Voit katsoa kuvia Lubinin juoksusta New Yorkin maratonin sivuilta tästä linkistä.

(Lähde: Vice.com)