Tenniksen kestotähti Roger Federer kertoo, että hänen uransa paras tennisottelu oli Pete Samprasin kohtaaminen Wimbledonin Grand Slamissa neljännellä kierroksella 2001.

Federer oli tuolloin vasta 19-vuotias nousukas, mutta pystyi silti voittamaan viidessä erässä edellisten vuosien suurimman pelaajan.

Juuri tuo voitto nosti nuoren sveitsiläisen tennismaailman tietoisuuteen kertarytinällä. Sen jälkeen hän on pystynyt hallitsemaan tennismaailmaa jo yli 15 vuotta. 35-vuotiaalla Federerillä on kaikkein eniten Grand Slam -voittoja, peräti 18. Hän on myös ollut pisimpään maailmanlistan ykkösenä putkeen, huimat 237 viikkoa.

Tuo Wimbledonin ottelu vuonna 2001 oli ainoa kerta, kun Federer kohtasi Samprasin.
Se ottelu muutti Federerin elämän.

– Pääsin kokemaan jotakin upeaa, se oli ensi kertani Wimbledonin keskuskentällä, ja ensimmäinen ja viimeinen kohtaaminen Peten kanssa. Olin 19-vuotias. Yhtäkkiä tajusin, että herra jumala, pelaan täällä Pete Samprasia vastaan. Ja voitin, se oli urani paras ottelu, Federer muistelee IB Timesilla.

– Ymmärsin silloin, mitä kova työ merkitsee – perspektiivini peliä kohtaan muuttui. Yhtäkkiä sen ottelun jälkeen ymmärsin, miksi olen tehnyt paljon voimaharjoittelua, miksi olen juossut valtavasti harjoituksissa. Ymmärsin myös valmistautumisen merkityksen: miksi on tultava ajoissa kisapaikalle, miksi nukuttava aina yönsä mahdollisimman hyvin. Aloin ymmärtää jokaisen pienenkin detaljin merkityksen, sillä juuri ne ratkaisevat lopulta kaiken, Federer sanoo.