Australialaisen vedonlyöntiyhtiön Sportsbetin TV-mainos on nostanut ison kohun.

Mainoksessa esiintyy dopingista kärynnyt ex-pikajuoksija Ben Johnson. Johnson juoksi 100 metrin olympiakultaa Soulissa 1988 ME-ajalla 9,79, mutta kärysi dopingista. Hän palasi radoille, mutta kärysi uudelleen vuonna 1993, mikä johti elinikäiseen kilpailukieltoon.

Nyt hän mainostaa peliyhtiön uutta mobiilisovellusta.

– Testattu positiiviseksi nopeuden ja voiman osalta yhä uudelleen ja uudelleen, Johnson sanoo mainoksessa.

Australian urheiluministeri Greg Hunt kutsui mainosta äärimmäisen epäsopivaksi. Senaattori Nick Xenophon vaatii puolestaan Australian viestintäviranomaisia puuttumaan asiaan.

– Tämä on monella tavalla todella väärin. Ensinnäkin tässä glorifioidaan dopinghuijareita, mutta sidotaan dopingin käyttö myös uhkapeleihin ja suhtaudutaan asiaan kovin kevytmielisesti, senaattori pauhasi BBC:n mukaan.

Myös maan antidopingviranomaiset ottivat asiaan kantaa.

– Emme voi millään hyväksyä sitä viestiä, minkä tällainen mainos välittää. Tässä suhtaudutaan kevyesti dopingin käyttöön ja annetaan ymmärtää, että se on normaalia. Viesti on täysin väärä. Mainos väheksyy puhtaiden urheilijoiden saavutuksia ja vähättelee kaikkia niitä, jotka taistelevat puhtaan urheilun puolesta, Australian Anti-Dopingtoimisto tiedotti.

Pelifirma Sportsbet ei aio silti vetää mainostaan pois.

– Me emme hyväksy kiellettyjen aineiden käyttöä urheilussa, mutta emme myöskään tule pyytelemään anteeksi sitä, jos käytämme huumoria mainoksessamme, firma tiedotti.

Katso kohuvideo alta: