Intialainen naispikajuoksija Dutee Chand (kuvassa oikealla) aikoo taistella vahvasti oikeuksiensa puolesta, jos kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF aikoo pakottaa naisurheilijoita alentamaan kemikaalisesti korkeita luontaisia testosteroniarvojaan.

Vuonna 2014 Dutee suljettiin kilpailuista, koska hänet todettiin hyperandrogeeniseksi eli naiseksi, jonka elimistö tuottaa poikkeuksellisen korkeita testosteroniarvoja. Hän teki valituksen urheilun vetoomustuomioistuimeen CAS:iin, joka kumosi kilpailukiellon.

Nyt IAAF ja WADA ovat tutkineet kaksien MM-kilpailujen naisurheilijoiden testosteroniarvoja ja verrannut niitä tuloksiin. Tutkimuksen mukaan testosteroniarvot määrittävät vahvasti suorituskykyä, jopa 2-5 %.

IAAF pyrkii keräämään lisää todistusaineistoa, että se saisi CAS:n purkamaan päätöksensä. Tämä voisi johtaa siihen, että hyperandrogeeniset naisurheilijat joutuisivat ottamaan hormonihoitoja ja alentamaan testosteronitasojaan.

– Tiedän, että oma tapaukseni alkaa nyt taas alusta, mutta en pelkää mitään. Olen varma, että selviän tästä, sanoo Chand uutistoimisto AFP:lle.

– Tulen taistelemaan, että saan oikeutta. Toivottavasti päätös on minulle positiivinen, se auttaisi myös muita kaltaisiani urheilijoita.

2011 IAAF määräsi Caster Semenyan tapauksen tuoksinassa, että hyperandrogeenisten naisten on alennettava keinotekoisesti testosteroniarvojaan alle 10 nanomilliin litraa kohden. Tämän päätöksen CAS kumosi.

– On paljon muitakin kaltaisiani urheilijoita, jotka kärsisivät tuosta säännöstä, vaikka eivät ole itse tehneet mitään väärää. Uskon että koko maailma tukee meitä, Dutee Chand sanoo.