Yhdysvaltain antidopingtoimiston toimitusjohtaja Travis Tygart kehottaa Kansainvälistä olympiakomiteaa kieltämään Venäjän osallistumisen talviolympialaisiin.

Tygart oli The Guardianin mukaan todennut, että kaikella muulla, paitsi Venäjän täydellisellä hyllyttämisellä olisi kauheita seurauksia urheilulle.

– Wadan pitäisi tehdä täsmälleen samoin, mitä he tekivät ennen Rioa – ehdottaa Venäjää hyllytettäväksi talviolympialaisista, ja että he sallivat neutraalien venäläisurheilijoiden pääsyn kilpailemaan, jos he osoittavat olevansa puhtaita, Tygart sanoi sivustolle viitaten reilu vuosi sitten järjestettyihin Brasilian kesäkisoihin.

– Mikä tahansa muu vähempi lähettää kauhean viestin, että voittaaksesi sinun on huijattava matkalla huipulle ja että se on OK, Tygart oli pauhannut sivuston mukaan.

Asia on suuri myös maailman antidopingtoimisto Wadan prioriteettien luettelossa, kun sen komitea kokoontuu Pariisissa sunnuntaina.

Brasilian kesäkisoissa ei reilu vuosi sitten ollut venäläisyleisurheilijoilla asiaa olympiakentille pituushyppääjä Darja Klishinaa lukuun ottamatta. Tänä vuonna kesälajeista yleisurheilussa venäläisiä nähtiin ANA-tunnuksen (Authorised Neutral Athlete) alla Lontoon MM-kisoissa.

Kommenttiensa perusteella Tygart painottaa sitä, että puhtaat urheilijat eivät saa kärsiä muiden hölmöilyistä.

– Puhtaat urheilijat ansaitsevat oikeudenmukaisuutta ja uudistusta.

Jos Kansainvälinen olympiakomitea ottaisi kovat keinot käyttöön, eli kieltäisi kärynneet myös talvikisoista, voisi rangaistuksissa alkaa ikään kuin uusi aika. Seuraukset kovenisivat jatkuvasti.

– Toivottavasti IOC ja Wada kieltäytyvät lakaisemasta Venäjän rikkomuksia maton alle. Maailma – ja monet tuhannet puhtaat urheilijat – seuraavat.