Venäjän antidopingtoimisto RUSADA:n laboration entinen pomo Grigori Rodtshenkov on astunut pitkästä aikaa esiin.

New York Times julkaisi Rodtshenkovin laajan kirjoituksen verkkosivuillaan. Rodtshenkov pakeni Venäjältä marraskuussa vuonna 2015 ja paljasti Venäjän valtiollisen dopingohjelman. Hän ollut siitä asti FBI:n suojeluksessa.

Rodtshenkov on erityisen huolissaan siitä, että Venäjä saattaa päästä kuin koira veräjästä systemaattisesta huijauksestaan. Tähän viittaavat lehdistössä näkyneet uutiset WADA:n perääntymisestä. Rodtshenkov viittaa esimerkiksi uutiseen (LUE TÄSTÄ), jonka mukaan kansainvälinen antidopingtoimisto WADA on vapauttamassa 95 venäläisurheilijaa, joita epäiltiin dopingin käytöstä.

Hyvää asiassa on Rodtshenkovin mukaan se, että venäläisurheilijat ovat kuitenkin uhreja, sillä Venäjällä ei anneta paljon vaihtoehtoja. Joukossa on hänen mukaan paljon sellaisia urheilijoita, jotka haluavat kilpailla puhtaina ilman pelkoa kiinnijäämisestä. Sikäli 95 venäläisurheilijan vapauttamisuutiset ovat musiikkia Rodtshenkovin korville.

Rodtshenkov peräänkuuluttaa kuitenkin Venäjän valtiojohdon vastuuta, sillä todisteet puhuvat puolestaan. Rodtshenkov nostaa esiin Vitali Mutkon, joka hiljattain kiisti Venäjän systemaattisen dopingohjelman ja laittoi jopa WADA:n piikkiin osan dopingjutusta (LUE TÄSTÄ).

– Venäjä ei halua ottaa vastuuta tapahtuneesta. Entinen pomoni, Vitali Mutko, varapääministeri ja entinen urheiluministeri on toistuvasti kiistänyt, että olisi tiennyt minun tekemisistäni Moskovan antidopingkeskuksessa, jossa johdin Venäjän dopingohjelmaa useiden valtion agenttien [FSB eli entinen KGB] ja valtion virkamiesten avustuksella, kertoo Rodtshenkov.

– Jos joku uskoo, että pystyin tähän kaikkeen ilman urheiluministerin tietämystä ja tukea, he eivät tiedä mitään Venäjästä. Teen selväksi: herra Mutko tiesi ja oli kriittinen, että Venäjän dopingohjelma menestyy. On fakta, että Venäjä on asettanut ainoastaan minut rikossyytteeseen. Se tarkoittaa sitä, että tämä on noidan metsästystä ja minä olen noita.

Rodtshenkov kertoi myös, kuinka Venäjä suunnitteli hänen ”itsemurhaansa” (LUE TÄSTÄ).

Venäjän dopingpommi räjähti, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF hyllytti venäläisurheilijat marraskuussa 2015 McLarenin työryhmän paljastettua Venäjän valtiojohtoisen ja suunnitelmallisen dopingohjelman. Venäjä manipuloi myös Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä.

WADA on vaatinut Venäjää tunnustamaan dopingin käytön ennen kuin Venäjä vapautetaan kansainvälisestä urheilupannasta.