Lontoon kesäolympialaisten kultamitalistia ja Ranskan ympäriajojen konkaria Sir Bradley Wigginsiä syytetään dopingin käytöstä kansanedustajien toimesta.

Britanninan eduskunnan viihteen, kulttuurin ja urheilun komitea julkaisi maanantaina 54-sivuisen raportin, jossa pureudutaan dopingongelmaan brittiläisessä urheilussa.

Raportissa syytetään vuoden 2012 olympiavoittajaa Wigginsiä ja hänen valmentajaansa Sir David Brailsfordia kiellettyjen aineiden käytöstä Ranskan ympäriajoissa, jonka Wiggins voitti osana Team Skyn tallia.

Poliitikot syyttävät kaksikkoa kortisosteroidi Triamsinolonin käytöstä. Ihosairauksien ja allergioiden hoitoon tarkoitettu lääke on yleinen dopingaine kilpapyöräilyssä, sillä se auttaa ajajia keventämään painoaan menettämättä voimaa.

Wigginsin ja Brailsfordin maineet kärsivät kovan kolauksen syytösten myötä. Poliitikot ruoskivat raportissaan miesten huijaustoimia epäeettisiksi.

Kilpailukaudella brittiurheilija on saanut käyttää triamsinolonia erityisellä lääkärin hyväksymällä ”terapeuttisella luvalla”. Pyöräilytähti kuitenkin myönsi komitean kuulusteluissa, että on käyttänyt kohuttua lääkeainetta myös kilpailukauden ulkopuolella.

Vaikka tuoreet paljastukset toivatkin pyöräilytähdille rankan annoksen kielteistä julkisuutta, ei kyseessä ollut tosin ensimmäinen kerta, kun Wigginsiä ja Brailsfordia syytetään dopingsuhmuroinnista.

Brittien antidopingtoimisto UKAD aloitti ensimmäisen tutkintansa Wigginsiä kohtaan jo vuonna 2011, kun Team Skyn talli jäi kiinni epämääräistä ainetta sisältäneen paketin tilaamisesta. Aineen epäiltiin olleen triamsinolonia, mutta epäilystä ei onnistuttu todentamaan.

UKAD:n tutkimuksessa kuitenkin osoitettiin, että Team Sky oli pitänyt puutteellisesti kirjaa lääkeaineistaan.

Kohuista huolimatta Wiggins ei ole itse jäänyt koskaan kiinni kielletystä lääkeaineesta dopingtesteissä, eikä hänen tuloksiaan ole täten mitätöity eikä miehen mitaleita ole otettu pois.

Lähde: Daily Mail