Maailman antidopingtoimisto WADA pohtii nimensä vaihtoa ja muita merkittäviä uudistuksia lisärahoituksen saamiseksi.

Vaikka Venäjän dopingskandaali on ollut yksi urheilun kuumimmista puheenaiheista jo vuosien ajan, eivät WADA:n resurssit ole lähelläkään korkeinta huippuaan.

Antidopingjärjestö on joutunut leikkaamaan tieteellisen tutkimuksen budjettiaan jopa 80 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Resursseja ohjattiin järjestön muihin toimintoihin.

Tutkimusbudjetin leikkauksista huolimatta WADA:n kokonaisbudjetti kasvoi kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Kiellettyjen aineiden vastaiseen työhön on nyt käytössä 32 miljoona dollaria.

Nyt järjestö toivoo kymmenen miljoonan dollarin lisärahoituksen varmistamista vuoteen 2021 mennessä. Tavoite aiotaan saavuttaa uudelleenbrändäämällä järjestön toimintaa.

WADA on pohtinut siirtävänsä fokustaan pelkästä dopingvalvonnasta yleiseen lääkkeiden ja huumeiden väärinkäytön valvontaan urheilun maailmassa ja muussakin yhteiskunnassa.

– Mielestämme mandaattimme menee vähän pidemmälle kuin vain siihen [dopingvalvontaan]. Meillä oli ennen hieman haittaa siitä, että keskityimme pelkästään antidopingiin. Meidän mandaattimme koskee tietenkin lääkkeiden väärinkäyttöä urheilussa, mutta mielestäni liikumme yhä lähemmäksi myös aineiden käyttöä yhteiskunnassa, mikä on vielä isompi ongelma, WADA:n vanhempi toiminnanjohtaja Olivier Rabin kertoi Inside The Gamesille.

Lähde: Inside The Games