Kriketti ei kenties ole Suomessa seuratuimpien lajien joukossa, mutta maailmalla laji on suuri ja tällä hetkellä melkoisessa pyörityksessä lajin mahtimaa Australian jäätyä kiinni pallon manipuloimisesta kesken ottelun.

Kriketissä pallon saa puhdistaa tai ”kiillottaa” ilman keinotekoisia apuvälineitä, mutta sen pinnan karhentaminen on ankarasti kielletty. Juuri tähän Australian Cameron Bancroft syyllistyi Etelä-Afrikassa pelattavissa test matcheissa.

Temppu ei ollut kokemattoman Bancroftin oma päähänpisto, vaan Australian kapteeni Steve Smith myönsi lauantaina, että ”joukkueen johtoryhmä” oli puhunut suunnitelmasta käsitellä palloa.

Smith on kieltäytynyt eroamasta huolimatta vaatimuksista, joista viimeisin tuli Australian urheiluneuvostolta. Asiaan on ottanut tiukasti kantaa nyt myös maan pääministeri Malcolm Turnbull.

– Olen shokissa ja katkerasti pettynyt Etelä-Afrikasta tulleista uutisista, Turnbull sanoi BBC Sportin mukaan.

– Näyttää epäilyksettä siltä, että Australian krikettijoukkue on mukana huijauksessa. Kriketinpelaajamme ovat roolimalleja ja kriketti on synonyymi reilulle pelille. Kuinka joukkueemme on voinut sekaantua tällaiseen huijaukseen? Se on käsittämätöntä.