Suomen naisten lentopallomaajoukkueen kesään kuuluu kovan Kultaisen liigan pelaaminen. Nyt takana on kaksi alkulohkon ottelua, joista tuloksina on 0-3 -vierastappio Kroatialle ja 3-0 -kotivoitto Ranskasta. B-lohkon neljäs maa on Unkari, jonka Suomi kohtaa lauantaina Tampereella.

Ranskan liigan Nantesissa viime liigakaudella pelannut yleispelaaja Pauliina Vilponen on ollut yksi tärkeistä vastuunkantajista Suomen joukkueessa. Joukkueen kapteeni kertasi SuomiUrheilu-sivustolle tähän nähtyä ja loi myös katseita tulevaan.

Mistä tällainen tasonnosto otteluiden välillä johtui?

– En tiedä, oliko kyseessä niinkään tasonnosto. Meillä oli ensimmäisessäkin pelissä todella hyviä tilanteita. Kahteenkymmeneen pisteeseen mentiin aina tasoissa. Sen jälkeen meille tuli virheitä, mutta peli oli tasainen. Ainoa ero, jonka näen toiseen peliin, on se, että olimme 20 pisteen jälkeen kovempia kuin Ranska.

Missä olette onnistuneet näissä otteluissa?

– Pystyimme hyökkäämään Ranskaa vastaan todella laajalta rintamalta. Ei ollut vain yhtä tai kahta pelaajaa, jotka onnistuivat, vaan laitahyökkääjät, hakkuri ja keskipelaajat, kaikki. Se antoi avaimet voittoon. Ranska ei saanut torjuttua, ja pystyimme lyömään palloa torjunnan väleihin.

Miten urakka kovenee, kun vastaan tulee lauantaina Unkari?

– Vastaan tulee taas astetta kovempi joukkue. Olemme pelanneet heitä vastaan muutama vuosi sitten aika montakin kertaa. Joukkue on tuttu. Heillä on todella kovia laitahyökkääjiä ja hyvä passari. He ovat tasainen joukkue, ja meidän pitää pelata taas astetta paremmin, että voitamme. Syöttö ja vastaanotto ovat taas todella tärkeässä roolissa. Se, kumpi pystyy pitämään ne osa-alueet kasassa, niin pystyy pyörittämään helpommin hyökkäyspeliä.

Liigan lopputurnaukseen pääsevät lohkovoittajat ja turnauksen kotijoukkue Unkari. Jos Unkari sattuisi voittamaan lohkon, jossa Suomi pelaa, niin sitten neljäs lopputurnaukseen etenevä maa olisi kolmesta lohkokakkosesta paras maa. Unkari on kahden pelatun kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä, eli voitto lauantaina olisi jatkon kannalta erittäin tärkeä.

Millaisina näet Suomen jatkomahdollisuudet?

– Lohko on todella tasainen. Joka otteluun pitää latautua aivan täysillä. Mikään maa ei ole turvassa eikä mene selkeästi voittoon. Vaikka hävisimme Kroatialle, niin toinen peli on Suomessa kotiyleisön edessä. Jos pelaamme silloin, niin kuin pelasimme Ranskaa vastaan, voimme voittaa heidätkin. Kaikki on vielä auki.

Yksittäiset erävoitotkin kannattaa siis ottaa, eli Ranskan voittaminen 3-0 oli tärkeää?

– Kaikki pisteet, jotka voi saada, niin pitää ottaa. Mottommekin on: Piste kerrallaan.

Panu Markkanen

Twitter @PanuMarkkanen