Nord Stream Race -avomeripurjehduksen toinen etappi Kööpenhaminasta Tukholmaan sujui saksalaiskomennossa. Norddeutscher Regatta Verein saapui Tukholmaan ensimmäisenä.

Saksan Norddeutscher Regatta Verein, NRV, voitti Nord Stream Race 2018 -kisan toisen etapin, kun laivue siirtyi Ruotsin pääkaupunkiin Tukholmaan. Taistelu etappivoitosta oli kuitenkin tiukkaa. Venäjän Lord of the Sail ja Ruotsin Kungliga Svenska Segelsällskapet saapuivat pian saksalaisten perässä maaliin toisena ja kolmantena. Neljänneksi sijoittui Tanskan Fredrikshavn Sejlklub.

NRV:n kippari Sven-Erik Horsch totesi Kööpenhaminassa leikkisästi, että heidän tulee voittaa etappi Tukholmaan pelastaakseen saksalaisten kunnian, koska maan jalkapallomaajoukkue jäi MM-kisoissa alkulohkoon. Jälkikäteen voi todeta, että Horsch oli sanojensa mittainen mies.

Hän oli myös tyytyväinen kilpailujohtaja Eckart Reinken päätökseen lyhentää etappia. Purjehdusolosuhteet etapilla olivat erittäin hankalat.

– Jos olisimme aloittaneet Öölannin sijaan Kööpenhaminasta, niin olisimme joutuneet purjehtimaan tällaisissa oloissa kaksi päivää. Kyse oli enemmän selviytymistaistelusta kuin kilpailusta, Horsch sanoo.

Painajaismainen etappi suomalaisille

Suomen Åländska Segelsällskapet joutui jättämään etapin kesken. Erittäin haastavissa olosuhteissa purjehdittu siirtymäetapin toinen puolisko koitui suomalaisseuralle kohtalokkaaksi. Vene vaurioitui ja täyttyi vedestä.

Kippari Staffan Lindberg joutui tekemään vaikean päätöksen, ja ÅSS keskeytti. He rantautuivat Nynäshamniin Tukholman eteläpuolelle. Tuolla vene tyhjennettiin vedestä ja vaurioita korjattiin.

– Tärkeintä on, että kaikki ovat kunnossa. Vähän huonovointisuutta olosuhteiden takia, mutta muuten kaikki hyvin, Lindberg kertoo.

Suomalaiset pääsivät lopulta osallistumaan lauantain sisävesikilpailuun. Lähtökohdat kilpailuun eivät olleet ihanteelliset ja Suomi jäikin ÅF-sisävesipurjehduksessa viidenneksi. Voittoon seilasi Venäjä. Ruotsi sijoittui toiseksi ja Tanska kolmanneksi. Neljänneksi nopein oli Saksa.

Kohti Helsinkiä

Itämeren suurimman avomeripurjehduksen Nord Stream Racen kokonaiskilpailua johtaa Venäjä. Toisena on Saksa ja kolmantena Ruotsi. Tanska miehittää neljättä sijaa ja Suomi on viidentenä.

Laivue suuntaa seuraavaksi kohti Suomea ja Helsinkiä. Lehdistötilaisuus järjestetään 3. heinäkuuta kello 11.00 Hernesaarenrannan Löylyssä. Helsingin sisävesikilpailu alkaa Löylyn edustalla pari tuntia myöhemmin kello 13.00.

Suomen Åländska Segelsällskapet jatkaa sitkeästi mukana. Väsyneet purjehtijat ovat keränneet voimia ja ÅSS pääsee kohentelemaan asemiaan korjatulla veneellä.

Lähde: Suomen Purjehdus ja Veneily ry, tiedote