Mäkihyppääjä Matti Nykäsen kuolema on järkyttänyt tänään koko kansakuntaa. Mutta millaisin silmin häntä tarkastelee sukupolvi, joka ei koskaan päässyt näkemään hänen voittojaan?

55-vuotiaana kuolleen Nykäsen äkillinen poismeno koskettaa muitakin kuin lajin ystäviä. ”Koko kansan Matti” oli käytännössä kaikkien tuntema henkilö ja persoona Suomessa. Eikä ihme, sillä miehen elämä tuotti isoja otsikoita sekä urheilu-urasta että yksityiselämästä.

Nykäsen suurteot ovat jokaisen urheilua seuraavan suomalaisen tiedossa, mutta osaako sukupolvi suhtautua hänen suurtekoihinsa oikein?

Toni Nieminen muisteli MTV:lle suurta sankariaan Matti Nykästä: ”Epätodellinen olo”

Nykänen sementoi asemansa mäkihyppääjistä suurimpana 1980-luvun ikimuistoisilla suorituksillaan, kirkkaimpana Calgaryn olympialaisten kultasade. Nykäsen suurteot ovat jokaisen urheilua seuraavan suomalaisen tiedossa, mutta osaako sukupolvi suhtautua hänen suurtekoihinsa oikein?

Kuulun itse siihen ikäluokkaan, joka ei valitettavasti päässyt koskaan nauttimaan huippu-urheilija Nykäsen loistonpäivistä televisiovastaanottimien ääressä. Minä olen kasvanut aikakaudella, jolloin hän pysyi otsikoissa vähemmän mairittelevista syistä.

En ole oikea ihminen analysoimaan Nykäsen hyppytekniikkaa tai vaikuusta mäkihypyn kehitykseen. Olen kuitenkin ikäni puolesta sopiva henkilö analysoimaan miehen roolia ja julkisuuskuvaa nuoremman sukupolven silmissä.

Entinen maajoukkuvalmentaja Matti Nykäsen kuolemasta Ylelle: ”Järkytyin uutisesta”

Urheiluihmisenä olen aina osannut antaa arvoa Nykäsen teoille mäkimontussa. Lööpit ja siviilielämän kohellukset ovat olleet kuin toista Mattia, eivätkä typerätkään temput ole himmentäneet hänen suursaavutustensa arvoa.

Olen hyvin luottavainen siitä, että jokainen Nykäsen liidon omin silmin, joko televisiossa tai mäkimontun katsojana, nähnyt osaa antaa miehelle hänen ansaitsemansa arvostuksen. Sama koskee myös kaltaisiani urheilun ystäviä, jotka ovat vähintäänkin eläneet Calgaryn loistonhetket uudestaan internetin videoarkistojen kautta.

Toivon sydämeni pohjasta, että nykynuoriso kokee ja muistaa Nykäsen ennen kaikkea yhtenä Suomen historian parhaimmista urheilijoista, eikä viihdelehtien kestojulkkiksesta, joka ”voitti jotakakin joskus kauan sitten”.

RIP MATTI NYKÄNEN 1963-2019