Squash jäi jälleen kerran rannalle, kun Pariisin 2024 olympialaisten järjestäjät julkaisivat neljä lajia, jotka pääsevät ehdolle uusiksi olympialajeiksi. Kansainvälinen Olympiakomitea tekee lopullisen päätöksen 2024-kisojen uusista lajeista Tokion Olympialaisten jälkeen vuonna 2020.

Pariisin Olympialaisten järjestelykomitea valitsi ehdolle neljä lajia, surffauksen, seinäkiipeilyn, rullalautailun ja breakdancen. Maailman Squashliitto WSF ja ammattilaispelaajajärjestö PSA kampanjoivat yhdessä tavoitteena nostaa squash vihdoin mukaan, mutta laji koki jälleen kerran pettymyksen. Squash on yrittänyt mukaan jo useaan kertaan, siinä kertaakaan onnistumatta.

Suomen Squashliiton toiminnanjohtaja Mika Monto oli päätöksestä luonnollisesti pettynyt.

– Harmittaa erityisesti pelaajien puolesta aika rankasti. Meiltäkin muutamat pelaajat, esimerkiksi koko naisten maajoukkueemme sekä miehissä etenkin Äijäsen veljekset, olisivat olleet viiden vuoden päästä optimaalisessa iässä kilpaillakseen Olympialaisissa. Toisekseen harmittaa se, että pysymme rahanjaossa eriarvoisessa asemassa verrattuna olympialajeihin. Tämän lisäksi meillä ei ole pikamatkoja, viestejä, eri tyylejä tai pelimuotoja, useita painoluokkia tai eri välineitä. On vain yksi squash – vain yksi voi tässä lajissa olla maailman paras. Olympialaisiin pääsyllä olisi ollut squashille valtava merkitys, mutta on mietittävä tarkkaan, kannattaako olympiastatusta enää hakea, kun näyttää siltä, että teemme mitä tahansa, niin se ei riitä. Ehkä kannattaa suunnata paukut kehittämään lajia jollain muulla tavalla, Monto kommentoi.

Squashia pelataan 185 maassa, aidosti kaikilla mantereilla ja maailmassa on noin 20 miljoonaa squashin harrastajaa. Suurimmat kasvualueet ovat USA, Itä-Eurooppa, Kiina ja Intia. Suomessa squash on arvokisamenestyksellä mitattuna ylivoimaisesti menestynein mailapelimme. Sen harrastajamäärät ovat jälleen kasvussa ja uusia kenttiä joko rakennetaan tai suunnitellaan usealle eri paikkakunnalle.

Lähde: Squashliiton tiedote.