Venäläiset peittelivät törkeästi dopinghuijausta, pannaa jatkettiin – Olympiakomitean puheenjohtaja on eri mieltä: ”Venäjä on täyttänyt velvoitteensa täysin”

© Kuva: Getty Images

Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Stanislav Pozdnjakov on avautunut Tass-uutistoimistolle maansa dopingpannasta.

– IAAF:n päätös herättää mielipahaa. Venäjä on täyttänyt velvoitteensa täysin, joten IAAF on muuttanut kantansa, Pozdnjakov toteaa uutistoimistolle.

Venäjä suljettiin yleisurheilukentiltä marraskuussa 2015, jolloin Kansainvälinen yleisurheiluliitto asetti koko maan väliaikaiseen kilpailukieltoon yleisurheilussa. Tästä huolimatta osa venäläisurheilijoista on saanut osallistua kansainvälisiin kisoihin niin sanotun neutraalin lipun alla.

IAAF päätti jatkaa viikonvaihteessa sulkua ja tutkii, onko Venäjän yleisurheiluliitto ollut osallisena korkeushyppääjä Danil Lysenkon dopingrikkomuksen peittelyssä.

Lysenko, 22, oli rikkonut kolmesti olinpaikkatietojensa ilmoitusvelvollisuutta, eikä häntä oltu siten tavoitettu dopingtesteihin.

Väitteiden mukaan Venäjän yleisurheiluliitto yritti hoitaa Lysenkon tapauksen laatimalla väärennettyjä asiakirjoja. Niistä ilmenee, että korkeushyppääjä olisi jättänyt olinpaikkansa ilmoittamatta terveydellisistä syistä. Tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että nämä asiakirjat ovat valelääkärin laatimia ja niissä mainittu sairaala on keksitty.

– Klinikka oli lattiasta kattoon pelkkää valetta rekisterinumeroista lääkäreihin ja tekaistuihin dokumentteihin. Koko klinikkaa ei ollut olemassakaan. Osoitteessa ei ole minkäänlaista rakennusta, koska kyseessä on purkualue, lähde väitti.