Suomen Perinneurheiluliitto ei taivu koronaviruksen edessä. Pitkäperjantaina Kuopiossa oli määrä järjestää halli-SM-kilpailut, mutta tämä tilaisuus peruuntui. Tai paremminkin laajeni – kisoja käydään nyt koko pääsiäinen ja kisapaikkana on koko Suomi.

Lajeina Kuopiossa olisivat olleet yhdenkäden painonheitto, autonrenkaanheitto, voimakiekko ja normi saappaanheitto. Nyt nuo lajit kilpaillaan siten, että ”pääsiäispyhinä lajit pystyy tekemään vaikka itsekseen, kun käyttää mielikuvitusta, mittaaminen tapahtuu pistämällä mitta vaikka tikulla kiinni tai kiven painoksi”, Suomen Perinneurheiluliiton sivuilla opastetaan.

Ja onhan muutamat varttuneet kertoneet, ”pitää ottaa vaimo kaveriksi ja samalla houkutella hänetkin kokeilemaan lajeja”. Urheilukentällä tietenkin porukka pitää jakaa pieniin 2-5 hengen ryhmiin, samanaikaisesti pystyy pitämään monta lajia. Ja mittauksen voi suorittaa vanhanajantyylillä, että paras heitto mitataan, opastaan liitto.

Kisaidean isä on mikkeliläinen Jorma Rajakannas, joka on Suomen Perinneurheiluliiton ja Leppävirran Urheilijoiden puheenjohtaja.

– Tietenkin joku ajattelee, että tuloksia parannellaan kynällä, uskon kuitenkin, jokainen valehtelee vain itselleen.

– Nyt pääsee koko Suomi kisailemaaan ilman matkakuluja. Hiilijalanjälki on pieni, joten samalla kisa on ekoteko.