Moukarinheittäjä Henri Liipolan heitossa ja harjoituksissa on uudenlaista virtaa.

Harjoittelussa Liipolan kaksi kovaa treeniviikkoa sujuvat 120 ja 150 heiton tahtia. Rytkösen johtama voimaharjoittelu pakottaa heittäjän valvomaan itse, että kussakin harjoituksessa pysytään sellaisessa kuormituksessa kuin on suunniteltu.

– Meillä on siihen sellainen ”varasysteemi”. Joka liikkeessä, vaikka takakyykyssä, on ”yksi varalla”. Jos päivän ohjelmassa on kahden toiston sarjoja ja pystyisin kussakin sarjassa kahden toiston jälkeen tekemään vielä varalta kolmannen, kilot tangossa ovat silloin oikeat, Liipola sanoo.

– Tuo systeemi pistää miettimään, mikä on kulloinkin oma tilanne. Pitääkö panna tankoon lisää kiloa vai ottaa pois verrattuna siihen, mitä on ajatellut. Oman kehon vire voi muuttua paljonkin päivästä toiseen.

– Minulle iso juttu on ollut myös muistaa pitää kolmen minuutin palautus sarjojen välissä, että energianlähde ATP ehtii palautua.

Tulosraja ei ole ultimaattinen tavoite

Koronaepidemiasta huolimatta Liipola on valmistautunut kilpailukauteen syksyllä tehdyn suunnitelman mukaan. Jos kilpailukausi ei ala, hän alkaa heittää ”varjokilpailuja”.

– Olympiaraja 77,50 pitäisi heittää ja EM-raja 74,45 menisi samalla, Liipola linjaa tavoitteitaan, jos kilpailukaudella päästään varsinaisia kilpailuja heittämään.

– Olympiarajan ylityksiä ei tältä kesältä noteerata, mutta heitetään se sitten uudelleen seuraavana vuonna. Ei tulosrajan pitäisi mikään ultimaattinen tavoite olla. Sehän on vasta lippu päästä kisoihin ja taistella siellä paremmasta tuloksesta.

Lähde: Urheiluliitto