Venäjän yleisurheilu on jo useamman vuoden ollut pahassa kriisissä mittavien dopingskandaalien ympäröimänä ja venäläisurheilijoiden osallistumista kansainvälisiin arvokisoihin on rajoitettu vahvasti. Nyt Venäjän yleisurheiluliitto RusAF on lähellä saada lopullisesti lähtöpassit kansainvälisistä ympyröistä.

RusAF:n uusi johto myönsi alkuvuodesta vakavat väärinkäytökset ja dopingin sekä sen peittelyn liitossa menneinä vuosina. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics lätkäisi Venäjän liitolle peräti yhdeksän miljoonan euron sakon.

Tästä summasta puolet samoin kuin reilun miljoonan verran erilaisia kuluja erääntyi maksettavaksi heinäkuun alussa. Rahoja tilillä ei kuitenkaan ole näkynyt ja RusAF:n selitys on perin yksinkertainen: rahaa ei ole. RusAF on pyytänyt lisää maksuaikaa, mutta World Athletics todennäköisesti pysyy lujana.

– Tämä on ennakkotapaus ja olen varma, että World Athletics näkee tämän haasteena, johon sen on tartuttava tiukasti. He miettivät nyt mitä se merkitsee, jos joku toinen kansallinen liitto alkaa käyttäytyä samaan tapaan, Venäjän anti-doping -järjestö RUSADA:n johtaja Juri Ganus arvioi uutistoimisto TASS:lle.

– Sen takia päätös tulee olemaan todella kova ja nämä päätökset näyttävät suuntaa koko maailmalle. On erittäin todennäköistä, että RusAF tullaan erottamaan kokonaan World Athleticsista.