Suomen Martti Puumalainen oli hurjassa matsi-iskussa judon MM-kilpailuissa Unkarissa ja nappasi miesten yli 100 kg:n sarjasta tuliaisiksi seitsemännen sijan. Tämä on miesten sarjojen paras saavutus judossa 20 vuoteen.

Puumalainen (Meidokan) otteli lauantaina yli 100 kg:n painoluokassa neljä ottelua, voittaen näistä kaksi ensimmäistään näytöstyyliin.

Toiseen otteluun vastus koveni ennakolta huomattavasti. Brasilian David Moura on entinen MM-hopeamitalisti Budapestista neljän vuoden takaa ja mies on maailmanrankingin sijalla 11. ja yksi sarjan voittajaehdokkaista. Puumalainen kuvaa voittomatsiaan maailmantähdestä seuraavasti: Ensimmäisessä ottelussa Pakistanin Hamid Ali ei ehtinyt edes tajuta mitä tapahtui, kun Puumalainen pudotti vastustajansa tatamiin 10 sekunnissa. Heitto meni aivan selälleen, mutta siitä tuomittiin vain wazari. Puumalainen ei tästä häkeltunut, vaan jatkoi heti perään pitävään sidontaan ja eteni jatkoon 20 sekunnin jälkeen. Vastustaja oli Puumalaiselle tuntemattomampi ja siksi hän oli omien sanojensa mukaan ”pakkovoiton” äärellä, sillä tappio ensimmäisessä ottelussa olisi tarkoittanut koko kisaurakan päättymistä.

– Aloitin vahvasti ja hain kaverista tuntumaa. Alun jälkeen hämäsin vastustajaa pienellä päänypäyksellä, josta jatkoin omalla parhaalla tekniikallani eli käsivarsiheitolla lennättäen Mouran tatamiin wazarin arvoisesti ja sain jatkettua vielä sidontaan. Sidonnasta brassi pääsi vähän karkuun. Sain väistettyä Mouran heittoyrityksen ja väänsin (lonkalla) hänet siitä selälleen. Näin toinen wazari-, joka toi hyvän matsivoiton.

Toisen voitto-ottelunsa jälkeen suomalainen ”härkä” eteni poolifinaaliin ja taisteluun semifinaalipaikasta judon mahtimaan Japanin Kokoro Kageuraa vastaan. Kageura on mies, joka on pystynyt katkaisemaan ranskalaisen judolegenda Teddy Rinerin kymmenen vuoden voittoputken Pariisissa vuonna 2020. Martti ei tunnetusti hätkähdä vastustajiensa meriittejä, vaan lähtee kohtaamaan kunkin kilpakumppaninsa pystypäin ja hetkessä eläen. Ottelu eteni suomalaisjohdossa ja Puumalainen sai tehtyä useita vaarallisia heittopaikkoja, joita hän ei saanut kuitenkaan vietyä ihan loppuun saakka. Kageuraa varoitettiin jo ottelun ensimmäisellä minuutilla. Kun neliminuuttista otteluaikaa oli jäljellä enää parikymmentä sekuntia, vaihtoi Puumalainen otetta ja tuosta tilanteesta Kageura pääsi pudottamaan painopisteen alas ja Martti lensi takapuoli edellä tatamiin, josta japanilaiselle annettiin wasarin pistesuoritus hieman kyseenlaisesti. Ottelun lopussa oli Puumalaisen tehtävä ison riskin hyökkäysyritys metsästäessään viimeisten sekuntien pistesuoritusta. Kageura oli tänään Puumalaisen mukaan parempi ja onnistui tekemään vielä toisenkin pistesuorituksen neljä sekuntia ennen otteluajan päättymistä.

Edettyään oman ottelulohkonsa finaaliotteluun, tarjoutui Puumalaiselle mahdollisuus jatkaa kisapäivää vielä keräilyotteluiden kautta mitaleille. Keräilyottelussa suomalainen sai vastaansa Ukrainan Iakiv Khammon. Ottelu päättyi kuitenkin ennen kuin ehti, sillä ukrainalainen rynnisti päälle ”kuin viimeistä päivää” ja teki suomalaisittain kohtalokkaan neljän sekunnin iskun ipponseionagella. Martti Puumalainen kertaa kokemustaan:

– Kaveri pääsi yllättämään ihan totaalisesti ja tuli heti kovaa päälle. Yleensä tämän tason kisoissa, matsin alussa haetaan vastustajasta tuntumaa ennen omia yrityksiä, mutta tänään Khammonin taktiikka puri. Tuosta otin opikseni. Ehkä kaveri oli jo ihan puhki päivän matseista ja lähti tekemään omaa yritystään isolla riskillä ja se kannatti.

Martti Puumalainen tiivistää päivän kokemuksensa seuraavasti:

– Nyt näen, että MM-mitali ja jopa maailman mestaruus on mahdollista. Sitä kohden aion tehdä joka päivä vieläkin kovempaa töitä kuin aikaisemmin! Voin olla ylpeä itsestäni. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja uskon, että tämä oli vasta alkua meidän koko Suomen joukkueelle. Joku päivä tällainen suoritus ei tunnut enää miltään ja me saadaan vielä paljon lisää aikaan!

Lähde: Judoliitto