Hiihtojoukkue Team Telemarkin pomo Hans Kristian Lahus on saanut tarpeekseen.

Mies on kertonut norjalaisella NRK:lla suoran mielipiteensä kiellettyjen fluorivoiteiden käytöstä ja niiden käytön sääntelystä. Asia nousi pinnalle, kun selvisi, että Falunissa järjestetyissä Skandinavia Cupin kisoissa käytettiin kiellettyjä C8-luokan tuotteita.

– Meillä on dopingaine, jonka käyttö on kielletty, mutta sitä on mahdotonta saada selville eikä ole testaamista. Voi huijata, koska ei jää kiinni. Jos jää kiinni, ei saa rangaistusta… Olemme ohjeistaneet, ettei käytettäisi suorituskykyä parantavaa ainetta. Järjestely perustuu luottamukseen, sanotaan. Tervetuloa tähän kauteen!

– Korvaa vain sana doping sanalla fluori, tilitti Lahus jutussa, joka oli otsikoitu ”Täydellistä dopingia”.

C8-luokan fluorivoiteiden käyttö ja myynti on kielletty EU-maissa. Ne tuovat merkittävän kilpailuedun, mutta niitä ei voi testata. Lahus kertoo, että luottamukseen perustuva järjestelmä ei voi toimia.

Hän muistuttaa, että panokset ovat niin kovat. Urheilijat käyttävät vuosittain tuhansia tunteja lajin parissa. Houkutus vedättämiseen on suuri. Rehellisesti toimivat maksavat valtavan hinnan tilanteessa, jossa ei voi tehdä mitään huijarien rankaisemiseksi.

Pekingin olympialaisissa voi olla edessä melkoinen näytelmä. Fluorivoiteiden käyttö ei ole kielletty maassa, vaikka kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n säännöt ne kieltävät. FIS ei kuitenkaan ole testannut hiihtäjien suksia ja voiteita kauden aikana, koska luotettavaa menetelmää ei ole.

Norjalainen hiihtopomo Erik Röste vahvisti hiljattain Dagbladetille, että urheilijoita ei voi esimerkiksi hylätä C8-luokan voiteiden käytön vuoksi.