Topi Parviainen oli keskiviikon suuri suomalaistähti yleisurheilun alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa. Miehen 84,52 metrin kaari (700 gramman keihäällä) toi EM-kultaa.

Parviainen paransi omaa ennätystään lähes 10 metriä. Se on myös ikäluokan uusi Euroopan ennätys.

– Hyvä kannustus ja älytön vire. Nyt maistuu ja tuntuu mahtavalta, Parviainen kommentoi viimeisen heittonsa salaisuutta SUL:n tiedotteella.

16 vuotta syksyllä täyttävä Parviainen heräsi viidennellä kierroksella. Tuo heitto toi oman ennätyksen 75,98, joka vei hänet johtoon. Viimeisellä pamahti sitten 84,52.

– Viimeisen kierroksen taito on ollut jonkin aikaa kateissa, mutta nyt se taas löytyi. 

– Jo verryttelyssä tunsin, että tänään menee pitkälle. Mutta en aivan näin kovaa heittoa osannut odottaa, hämillään ollut mestari totesi. 

Miltä Euroopan ennätys tuntuu? 

– On se kova juttu, kun menee (Toni) Keräsen ja kumppaneiden ohi. Ja tulevaisuudessa ohitan heidän nykyiset tuloksensa kevyesti, Parviainen heitti kieli poskessa.

Keräsellä hän viittasi huimia juniorituloksia aikoinaan tehneeseen Toni Keräseen, joka edustaa Suomea ensi viikolla alkavissa aikuisten MM-kisoissa. Aikaisempi EE 83,94 oli saksalaisen Niklas Kaulin nimissä vuodelta 2015. 

Topi Parviainen on keihässukua. Isä Mika heitti aikoinaan yli 80 metriä, ja setä Aki Parviainen on lajin maailmanmestari ja Suomen ennätyksen 93,09 haltija. 

Aatu Kangasniemelle kaksi EM-mitalia

Aatu Kangasniemi taas koki urheilijalle harvinaisen mahtihetken ottamalla jo toisen mitalinsa saman päivän aikana 18-vuotisten EM-kisoissa Jerusalemissa. Keskiviikkoillan moukarinheiton hopeamitali kruunasi aamulla saavutetun kuulantyönnön pronssin.

Kangasniemi johti moukarin finaalia neljän kierroksen ajan ennätysheitollaan 77,74, jonka hän teki heti toisella yrityksellään. Kyproksen Iosif Kesidis punnersi kuitenkin ohi 78,92 kantaneella viskaisullaan.

Lähde: SUL:n tiedote