Venäjän urheilijoiden mahdollinen paluu kansainvälisiin kisoihin on noussut viime viikkoina esiin. Suomen Hiihtoliitto on nyt tehnyt oman kantansa selväksi.

– Suomen Hiihtoliitto suhtautuu kielteisesti venäläisten urheilijoiden ja joukkueiden osallistumiseen kansainväliseen kilpailutoimintaan. Hiihtoliiton näkemyksen mukaan on tärkeää, että lajiliittojen ja urheilutapahtumien järjestäjien toimet ovat linjassa yhteiskunnassa tehtyjen päätösten kanssa, tiedottaa Hiihtoliitto.

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK asetti helmikuussa suosituksen, että kansainväliset lajiliitot ja urheilutapahtumien järjestäjät eivät päästäisi venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kansainvälisiin kilpailuihin. Hiihtoliitossa ei nähdä, että mikään olisi muuttunut.

– Suomen Hiihtoliiton kanta venäläisten urheilijoiden luvalle palata kisoihin on ehdoton ei. Poissulkemiseen johtaneet syyt eivät ole millään tavalla muuttuneet, joten on vaikeaa nähdä, että linjaa osallistumisesta löysättäisiin. Niin kauan kuin Venäjä käy sotaa Ukrainassa, emme näe venäläisten urheilijoiden osallistumista kilpailutoimintaan mahdollisena. Urheilua ei voida käsitellä yhteiskunnan irrallisena osana, kommentoi Suomen Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi

Keskustelua Venäjän paluusta mukaan kansainväliseen huippu-urheiluun ja kilpailutoimintaan on käyty Kansainvälisessä Olympiakomiteassa KOK:ssa. Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS käsittelee asiaa lokakuun loppupuolella.

KOK:n pohdinta asian suhteen näyttäytyy mielenkiintoisessa valossa juuri tällä hetkellä, sillä Venäjän johto on vain tiukentanut toimiaan Ukrainassa ja siirtynyt uhkaavampaan retoriikkaan.

Hiihdon maailmancup alkaa marraskuun lopulla Rukalla.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote