Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on tehnyt tulevaksi kaudeksi muutoksia, jotka ovat aiheuttaneet paljon vastustusta. Norjalainen kolminkertainen maailmanmestari Hans Christer Holund on kommentoinut muutoksia.

Iso muutos on se, että jatkossa hiihdetään miehissä ja naisissa 10 ja 20 kilometrin kisoja. Aiemmin miehet painelivat enemmän 15 ja 30 kilometrin matkoja. Holundin on vaikea hyväksyä päätöstä.

– Olen iloinen siitä, että olen 33-vuotias enkä 23. Tiedän oman osaamiseni ja näen minne asiat ovat menossa. Minulta menisi motivaatio, jos olisin nyt nuori hiihtäjä, sanoi mies VG-lehdelle.

Holund on itse voittanut MM-kultaa 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa. Hän pitää tuon kisamatkan lyhentämistä varsin ongelmallisena. Asia koskee myös suomalaisia, sillä Iivo Niskanen on dominoinut monesti 15 kilometrin (p) kisoja.

– Jos on kaikki kisamuodot, sprintti, 15, 30 ja 50 kilometriä, voivat erityyppiset hiihtäjät voittaa. Mutta jos mennään 10 kilometrin matkalle, riittää sprintterien kestävyys voittoihin. Samat tyypit vain voittavat kisoja, väitti Holund.

Suomalaishiihtäjät eivät ole myöskään suhtautuneet kovin suopeasti uudistukseen.