Brian ”T-City” Ortega on nimi, joka painetaan pian yhä suuremmille mainostauluille. Kalifornialainen brasilialaisen jujutsun spesialisti on kivunnut UFC:n höyhensarjan rankingeissa huimaa vauhtia, ja on matkalla yhdeksi promootion uusista supertähdistä.

27-vuotias jenkkiottelija on sykähdyttänyt vapaaottelun ystäviä parin viime vuoden ajan hurjalla ottelutyylillään. Ortega on kaivanut useita näyttäviä kuristusvoittoja selältään guardina tunnetusta puolustusasennosta. UFC-uralle on mahtunut jo kolme illan parhaan ottelun bonusta.

Miehen klassinen lukkopaini tuo mieleen UFC:n alkuaikojen suurimman tähden Royce Gracien, joka kaivoi hämmentävällä prosentilla lopetuksia isommista ja vahvemmista vastustajista nivellukkojen ja kuristusten voimin.

Vaikutteet eivät kumpua aivan tyhjästä, sillä Ortega aloitti kamppailu-uransa UFC:n perustajan Rorion Gracien poikien Rener ja Ryron Gracien valmennuksessa. Gracien veljekset ovat edelleen kalifornialaisottelijan jujutsuvalmentajia ja kulmamiehiä.

Ensi lauantaina Ortegalla on edessään uransa kovin haaste. Hän sai lyhyellä varoitusajalla tarjouksen otella höyhensarjan kärkipään MM-haastaja Frankie Edgaria vastaan UFC 222 -otteluillassa.

Vaikka Ortegalla on allaan viiden ottelun voittoputki, on monipuolisuudestaan ja hurjasta taisteluasenteestaan tunnettu Edgar aivan eri luokan tason mittari. Viimeisintä mittelöä Cub Swansonin kanssa lukuunottamatta Ortega ei ole kohdannut vielä ketään todellista huippunimeä.

Erittäin teknisistä triangeli-kuristuksistaan ”T-City”-lempinimen saanut kamppailulupaus kuuli huippuottelun mahdollisuudesta vain vajaa kuukausi ennen otteluviikkoa.

Edgarin oli alun perin tarkoitus mitellä höyhensarjan hallitsevan maailmanmestarin Max Hollowayn kanssa painoluokan herruudesta. Holloway kuitenkin loukkaantui, ja Edgarille oli kiire löytää tarpeeksi vakavasti otettava vastus.

Kun tarjous huippuottelusta tuli, Ortega ei epäröinyt hetkeäkään. Turha pelko ei kuulu hänen luonteeseensa.

[nosto tasoitus=”oikea”]Kun tarjous huippuottelusta tuli, Ortega ei epäröinyt hetkeäkään. Turha pelko ei kuulu hänen luonteeseensa. [/nosto]

Lyhyt valmistautumisaika ei ole itsessään Ortegalle ongelma. San Pedron köyhässä lähiössä kasvanut Ortega on kertonut joutuneensa nuorempana hurjiin tappeluihin vain muutaman sekunnin varoituksella. Amerikkalainen on raastanut luovuudellaan ja periksiantamattomuudellaan tiensä ulos pahoista paikoista ennenkin.

Kunnon ja henkisen tahtotilan Ortegalla on oltava lauantaina kuitenkin kohdillaan. Edgar on äärimmäisen terävä ottelija, joka voisi epäilemättä voittaa hyvänä päivänä painoluokkansa mestaruuden.

Ortegalla mestaruuteen on vielä muutamia kilometrejä matkaa. Vaikka jenkkistara on todella lupaava mattopainija ja kohtalainen nyrkkeilijä, kaipaa hänen pystyottelunsa ja etenkin pystypaininsa lisää teknisyyttä ja vahvuutta.

Kalifornialaisesta voi silti tulla pian yksi promootion uusista vetonauloista. Ortega on saanut huomattavan suurta huomiota UFC:n omissa markkinointimateriaaleissa, kuten esimerkiksi suositussa Embedded-dokumenttisarjassa.

Promootion ylipäällikkö Dana White ylisti hiljattain, että Ortega on lajin tulevaisuus. Hyvin harvat saavat tällaista arvostusta armottoman kriittisenä tunnetulta UFC-pomolta.

Ortegalla on avaimet käsissään loistavaan uraan. Nuorukaisen omaperäinen ottelutyyli, inspiroiva tarina ja myyvä personaallisuus ovat promoottorin mieleen. Työnantajan siunaus takaisi huippulupaukselle todennäköisesti MM-ottelun, jos mies kaivaisi voiton Edgarista.

Kaikki on kiinni Ortegasta itsestään. Vaikka hänen vahvuutensa lukkopainissa ovat tuoneet monia tyylikkäitä voittoja, on hänen paikattava aukkonsa pelissään mahdollisimman nopeasti.

[nosto tasoitus=”oikea”]Kaikki on kiinni Ortegasta itsestään. Vaikka hänen vahvuutensa lukkopainissa ovat tuoneet monia tyylikkäitä voittoja, on hänen paikattava aukkonsa pelissään mahdollisimman nopeasti. [/nosto]

On lähes kiistaton fakta, että pelkällä brasilialaisella jujutsulla ei voiteta enää UFC-mestaruuksia. Tämän tietävät muun muassa jujutsun entiset maailmanmestarit Demian Maia ja Ronaldo ”Jacare” Souza, jotka eivät ole ilmiömäisistä lukkopainikyvyistään ja vuosien uurastuksestaan huolimatta kyenneet yltämään aivan UFC:n MM-vyöhön asti.

Kumpikin brassikonkari on haastanut mestaruudesta toistuvasti. Kummallekin edellä mainitulle herralle on myös yhteistä se, että heidän pystyottelunsa ja paininsa ei pärjää vertailussa aivan kaikista kovimpia potkunyrkkeilijöitä ja vapaapainijoita vastaan. Jujutsumiehenä Ortegan olisi hyvä ottaa Maian ja Jacaren urista sekä positiivista että varoittavaa esimerkkiä.

Jos Ortega kerää ympärilleen huippuluokan valmentajia, pysyy harjoittelussa ja itsensä kehittämisessä nöyränä ja kärsivällisenä voi hänestä tulla maailmanmestari yllättävänkin pian.