Norjan olympiakomitean lääkäri Mona Kjeldsberg on kertonut maan TV2-kanavan haastattelussa, että kolmella norjalaisella urheilijalla on ollut lupa käyttää kiellettyjä lääkeaineita olympialaisten aikana.

Lääkärin mukaan urheilijoille on haettu erikseen lupa käyttää näitä lääkkeitä. Kyseessä on niinsanottu TUE (Therapeutic Use Exemption)- niminen lupa. Sen perusteella urheilija saa käyttää lääkettä, joka muuten luokitellaan dopingaineiden listalla

– Norja haki yhtä TUE-lupaa Rion 2016 olympialaisiin ja kahta Sotshin kisoihin 2014, Kjeldsberg sanoi.

Hän ei suostu paljastamaan tarkemmin mistä lääkkeistä tai keistä urheilijoista on kyse vedoten asiassa lääkärin vaitiolovelvollisuuteensa. Kjeldsberg kuitenkin korostaa kyseisten lupien olleen Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) hyväksymiä.

Monilla urheilun supertähdillä on kyseinen lupa käyttää lääkkeitä. Esimerkiksi moninkertaisella voimistelun olympiavoittajalla Simone Bilesilla on poikkeuslupa ADHD-lääkkeeseensä ja naistenniksen ykköstähti Serena Williamsilla kipulääkkeisiinsä.

TUE-lupa ei ole urheilumaailmassa kaikkien mielestä hyväksyttävä, sillä jotkut pitävät sitä vapaalippuna käyttää dopingiaineita. Asia nousi hiljattain pinnalle, kun olympiavoittaja ja Ranskan ympäriajon voittaja Bradley Wigginsin vihjattiin käyttäneen kortikosteroideja suorituksiensa parantamiseen sairauden hoidon varjolla (uutinen).