Venäläinen tennispelaaja Jevgeni Kafelnikov oli yksi lajin suurista tähdistä vuosituhannen vaihteen tienoilla.

Hän voitti kaksi grand slam-turnausta, sekä olympiakultaa Sydneyssa 2000 ja piipahti maailmanlistan ykkösenä vuonna 1999.

Kafenikov lopetti uransa vuonna 2003 vain 29-vuotiaana. Brittilehti The Telegraphin mukaan taustalla oli melko järisyttävä syy: venäläistähteä epäiltiin sopupelistä.

Lokakuussa 2003 Kafenikov pelasi Lyonin turnauksen ensimmäisellä kierroksella espanjalaista Fernando Vicentea vastaan, joka oli hävinnyt tätä ennen 12 ottelua peräkkäin. Kafelnikovia voitiin siis hyvällä syyllä pitää ottelun suosikkina.

Toisin kuitenkin kävi: Vicente voitti ottelun suoraan kahdessa erässä. Epäilyttävän tapauksesta teki seikka, että vedonlyöntitoimistojen mukaan espanjalaisen voiton puolesta oli pelattu suurilla rahasummilla.

Yllättävää oli myös, että Kafelnikovin liiketuttava Michael Commandeur oli lyönyt vetoa venäläisen häviön puolesta. Lisäksi Commandeur löi vetoa Vicenten seuraavan kierroksen ottelusta käyttäen Kafelnikovin luottokorttia.

Commandeur väittää, ettei venäläistähti tiennyt tapauksista mitään. Myös Kafelnikov kertoo The Telegraphille ettei tiennyt vedonlyönnistä.

Tennisammattilaisten järjestön, ATP:n säännöt kielsivät jo tuolloin pelaajan lähipiirin vedonlyönnin, mutta lähipiirillä tarkoitettiin ainoastaan pelaajaa, hänen valmentajaansa, sekä perhettä. Ystäviä sääntö ei koskenut.

– Hän ei ollut agenttini, vaan ystäväni. Hän varasi minulle lentolippuja ja hotelleja ja olemme edelleen tekemisissä, Kafelnikov kertoo.

Venäläinen lopetti uransa vain muutamia viikkoja Lyonin ottelun jälkeen.

ATP:n tuolloinen varapuheenjohtaja, Richard Ings kertoo muistavansa tapauksen.

– Olen hyvin tietoinen tuosta ottelusta. Se oli tutkinnan kohteena, mutta emme löytäneet mitään siihen viittavaa, että yksikään pelaaja olisi rikkonut antikorruptiosääntöjämme. Erään pelaajan agentti menetti kuitenkin akkreditointinsa kilpailuihin, Ings kertoi.