Salibandyn MM-kisat käynnistyvät lauantaina, kun Suomi kohtaa alkulohkon ottelussa rakkaan vihollisensa Ruotsin. Lohkon muut joukkueet ovat Tanska ja Norja.

Maajoukkue- ja lajilegenda Tero Tiitun mielestä Suomi sai itselleen sopivan alkulohkon.

– Kukaan ei ole lohkossa totaalinen heittopussi. Se on hyvä asia. Tanskakin osaa puolustaa todella tiiviisti.

– Kokonaan skandinaavinen lohko sopii Suomelle mielestäni hyvin. Pelifilosofiat kohtaavat, mikä puolestaan valmistaa hyvin mahdollisesti sitten Ruotsia vastaan loppuotteluun. Turnauksen olisi hyvä olla sellainen nousujohteinen ja viimeisen pelin pitäisi olla se paras, kolminkertainen maailmanmestari toteaa SuomiUrheilun haastattelussa.

Tiitun mukaan Suomi ei ole Prahassa ennakkosuosikki.

– Edelleen Suomi on toisia tietyissä asioissa jäljessä ja tietyissä asioissa edellä. Suomen selkäranka on se äärimmäisen tiivis ilmapiiri ja yhtenäisyys, jolla joukkueesta saadaan paras irti. Juuri päättyneellä lämpöleirillä joukkue on varmasti saatu hyvään henkiseen vireeseen. Suomi ei ehkä ole suurin ennakkosuosikki, mutta mahdollisuudet on mihin vaan.

– Suomi on ollut itseasiassa vain kerran selkeä suosikki. Se oli vuoden 2010 kotikisoissa, Tiitu arvioi.

Suomen päävalmentaja Petteri Nykky valitsi maailmanmestaruutta puolustavaan ryhmään kaksi maalivahtia, seitsemän puolustajaa ja 11 hyökkääjää. Moni hyvä pelaaja jäi kisoista ”rannalle vilkuttamaan”. Yksi heistä oli Jari Hankkio, joka on pyssyttänyt Salibandyliigassa tällä kaudella hurjat 33 maalia. Maalimäärä on kymmenen enemmän kuin kellään muulla sarjassa.

Tiitu ei halua ottaa isommin kantaa valintoihin.

– Jari on vetänyt tosi hyvin ja olen onnellinen hänen puolestaan. Olin pari vuotta sitten maajoukkueessa hänen kämppis ja hänellä on viime vuosina ollut polvivaivoja kuten minullakin joskus aiemmin, mutta nyt hän näyttää olevan huimassa vireessä.

– Siinä on ollut hänellä varmasti se fyysinen kunto ja pelinopeus loukkaantumisten jäljiltä vähän kysymysmerkki, että olisiko hän istunut nyt kansainvälisten pelien vauhtiin mukaan. En halua ottaa sen enempää kantaa näihin päätöksiin. Nämä viimeiset valinnat ovat aina vähän nyanssihommia, maalipyssy muistuttaa.

Hän luottaa valmennusryhmän valintoihin.

– Joukkueessa oli 10-15 varmasti aika selkeää valintaa. Aina ei ole kuitenkaan kyse siitä, kuka on paras, vaan se persoona ja kyky sopeutua tiettyyn rooliin joukkueessa merkitsevät myös.

– Luotan valmennukseen, että paras mahdollinen joukkue on valittu kisoihin, Tiitu sanoo.

Seuraa maailman huippusalibandya Ruudusta. Jopa 120 ottelua kaudessa!

Edit: 30.11.2018 klo 20.13 Tiitun kommentteja tarkennettu

Jesse Happonen