Maailmanmestarilibero vakuuttui Mestaruusliigan tasosta – ”Ei voida puhua vain VaLePasta ja Savosta”

© Kuva: CEV

Lentopallon miesten hallitseva Suomen mestari VaLePa kasasi täksi kaudeksi yhden kovimmista koskaan maassamme pelanneista joukkueista. Yksi huippuhankinnoista oli meriiteiltään varmasti kovin Suomessa pelanneista lentopalloilijoista, kun vuonna 2010 maailmanmestaruutta ja kolme vuotta aiemmin Maailmanliigan voittoa Brasilian paidassa juhlinut libero Alan tuli joukkueen riveihin.

Brassi ei ole ensimmäistä kertaa urallaan eurooppalaisessa seurassa, sillä hän on voittanut aiemmin mm. Venäjän mestaruuden Dinamo Moskovassa ja CEV Cupin niinikään venäläisessä Belgorodissa. VaLePassa hän on joukkueen ainoa libero, eli pelaa käytännössä koko ajan.

– Sain tietoa liigasta ennen tänne tuloa. Kaikki sanoivat, että pelejä on paljon. Välillä pelataan neljäkin peliä lyhyen ajan sisällä. Myös se, että lauantaina ja sunnuntaina pelataan, on todella raskasta. Silloin tarvitaan lisäaikaa lepäämiseen. Ensin treenataan koko viikko ja sitten viikonloppuna pelataan kaksi peliä. Se ei ole hyvä juttu lajille, sanoo Alan syksyn kokemuksistaan Suomessa SuomiUrheilu-sivustolle.

VaLePalla on menossa juuri kuvaillun kaltainen raskas jakso. Takana on kaksi tuplaviikonloppua, joiden jälkeen se kävi tiistaina Itävallassa pelaamassa ja voittamassa 3-0 CEV Cupin ottelun Ford Store Levoranta -nimellä.

Yksi ratkaisu otteluruuhkan tuomiin haasteisiin on laaja materiaali. Esimerkiksi Urpo Sivula pelasi viime viikonloppuna hakkurina molemmat liigapelit, ja täksi kaudeksi hankittu yhdysvaltalainen Arvis Greene huilasi. Sivula pelasi myös CEV Cupin ottelun.

– Meillä on paljon pelaajia. Toinen hakkurimmekin on todella hyvä. Hän pelasi juuri monta peliä putkeen, ja se oli raskasta hänelle. Meillä on hyvät joukkuekaverit, joten en usko, että viikko tulee olemaan suuri ongelma meille, Alan sanoo.

VaLePa lähtee Mestaruusliigan viikonloppuun sarjataulukon toiselta sijalta. Se on pisteen päässä johtavasta Savo Volleysta, ja edessä on taas tuplaviikonloppu, jonka aikana se kohtaa vieraissa Kokkolan Tiikerit ja Oulun Ettan.

– Ei voida puhua vain VaLePasta tai Savo Volleysta. Tiikereillä on hyvä joukkue, samoin Loimaalla. Pudotuspeleissä kaikki menee täysin uusiksi. Jos siellä on huono päivä, niin silloin tulee tappioita, Alan sanoo liigan tasosta.

Otteluiden kiharuudesta saatiin viime viikolla hyvä esimerkki, kun liigajumbo Vantaa Ducks kaatoi ensin Ettan ja sen jälkeen vielä kolmantena olevan Hurrikaani Loimaan.

– Sitä en ollut uskoa! Voin sanoa, että Vantaa Ducks tulee vielä parantamaan. He olivat meitäkin vastaan hyviä. Ducks kannattaa pitää mielessä. Heillä on brasilialainen hakkuri Thiago Maciel ja hän alkaa olla kunnossa. He tulevat parantamaan askel askeleelta, ennustaa Alan.

VaLePa ja Tiikerit kohtasivat viime sunnuntaina Sastamalassa ja VaLePa voitti 3-1

– Kaikki sanovat, että he ovat kovaa syöttävä joukkue, mutta heidän yleispelaajansa (Aleksanders Kudrjashovs) pelasi hyvin. Opiskelin heidän hakkuriaan (Edvarts Buivids). Hän on nuori, mutta pelasi hyvin. Tiikerit pelaa lauantaina kotona, ja kaikki sanovat, että Tiikerit ovat kovia kotona. Se on pidettävä mielessä, Alan sanoo.

Tiikerit-VaLePa nähdään lauantaina Ruudussa suorana lähetyksenä alkaen kello 14.50.

Seuraa suomalaista huippulentopalloa! Ruudussa jopa 150 ottelua kaudessa!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen

» Seuraa suomalaista huippulentopalloa! Ruudussa jopa 150 ottelua kaudessa!