Suomen Ida Haapala suunnisti kultaa nuorten MM-kisojen toisena kisapäivänä pitkällä matkalla. Mitali on Haapalan ensimmäinen nuorten MM-kisoista, mutta viime vuotinen nuorten EM-kulta samalta matkalta antoi odottaa hyvää tulosta myös nyt.

Tiukassa kirikamppailussa maalikello pysähtyi Haapalan eduksi vain sekunnin erolla Venäjän Veronika Kalininaan. Venäjän protestin myötä kultamitali meni kuitenkin jakoon. Protestin aiheutti se, ettei Kalininalle saatu ensin loppuaikaa maalissa. Back upina toiminut manuaaliaika ei kelvannut venäläisille ja lopulta Haapalan ja Kalininan aikojen vertailu päätyi siihen, että Haapalan aikaan lisättiin sekunti. Pronssia kisasta otti eiliseen tapaan Britannian Grace Molloy.

Kalinina eteni radan alun vakuuttavassa johdossa, mutta Haapalan rohkeat tiekierrot ja tiukka loppukiri purivat 6,5 kilometrin raskaalla radalla. Päivän kisassa nähtiin reitinvalintaa todella lyhyilläkin väleillä. Pidemmät välit puolestaan antoivat mahdollisuuden isoihin polkukiertoihin ja juoksuvoimainen Haapala käytti sen hyödykseen. Haapalan kovasta fysiikasta kertoo jotain myös se, että nainen kiri vielä viimeiseltä varoitusrastilta yli kahdenkymmenen sekunnin takamatkalta kilpailun kärkeen.

– Tiedettiin, että Ida voi milloin tahansa voittaa. Tänään hän hallitsi suorituksen ja teki hyviä, välillä hyvinkin varman päälle tehtyjä reitinvalintoja. Ida käytti tänään fysiikkaansa hyödyksi. Tämä on hyvä osoitus siitä, että kun pystyy tekemään oman tasoisen suorituksen, se tuo aina sen parhaan lopputuloksen, nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn iloitsee.

Haapalan voitosta tekee vielä erityisemmän se seikka, että vasta 18-vuotiaiden sarjassa kilpaileva nainen, voi ikänsä puolesta osallistua nuorten MM-kisoihin vielä kahtena tulevana vuotena. Örn kehuu nuoren joukkueen kovaa kokonaispanosta vaikka fyysisesti vahva joukkue olisi pystynyt päivän kisassa parempaankin.

Lähde: Suunnistusliiton tiedote