Freeskin maailmancup avattiin Italian Modenassa SKIPASS -osakilpailun myötä, jossa niin lumilautailijat kuin freeskilaskijat avasivat kauden kovatasoisella big air -kilpailulla.
Suomalaisittain tornista päästettiin vauhtiin freeskilaskija Elias Syrjä. Tuomarit antoivat ensimmäisellä kierroksella pisteitä tasan 80,00. Toiselle hyppykierrokselle Syrjä lisäsi haastetta hyppyyn, mutta liiallinen vauhti pyöräytti freeskilaskijan alastulossa hieman yli ja lasku päättyi harmillisesti kaatumiseen. Syrjä karsiutui finaalista tullen karsintasarjansa yhdeksänneksi.

– Tein ensimmäisellä hypyllä switch (takaperin) tripla 1260 mute gräbillä ja kokeilin, että mihin sillä pääsee. Siinä kohtaa pääsin yhden päähän finaalipaikasta. Sen jälkeen tiesin, että pitää parantaa temppua jos on halua päästä finaaliin. Lisäsin samaan temppuun screaman seamania toiselle kierrokselle, mutta otin vähän liikaa vauhtia ja harmikseni se pyöri vähän yli ja kaaduin. Kilpailun taso oli kovin mitä olen ikinä kohdannut, kommentoi Syrjä.

Freeskin päävalmentaja Jussi Mononen hehkuttaa huimaa kauden avauskilpailua, vaikka sääolosuhteet eivät tänään edesauttaneet kilpailun läpivientiä. Mononen povaa alkavasta kaudesta erityisen kovatasoista.

– Tänään oli huima kilpailu. Karsinnat käytiin kovassa vesisateessa, mutta se ei menoa haitannut. Paikalla oli kaikki maailman huiput ja tämä yhdistettynä hyvään hyppyriin takasi loistavan kisan. Ennen kilpailua oli erittäin vaikea tietää varmaksi mistä tuomarit tällä kaudella ”tykkää” Elias lähti kokeilemaan feikkitriplalla. 80 pistettä oli lupaava, koska taskussa oli mahdollisuus parantaa temppua käyttämällä alkuilmalennosta jalkoja ristissä (screaming seaman). Edellinen laskija oli voimistuvassa vesisateessa hypännyt käytännössä yli ländin ja Eliaskin otti vauhtia niin, että temppu pyöri hieman yli. Ei täydellistä onnistumista tänään, mutta tästä on hyvät lähtökohdat kauteen, jossa taso tulee olemaan uskomaton, sanoo Mononen.

Big Airissa naisten sarjan tuplavoittoon hyppäsivät Sveitsiläiset Mathilde Germau, 178.00, toiseksi Giulia Tanno, 159.50. Kolmanneksi Kanadan Dara Howell, 151.50.

Miesten huima kilpailu päättyi yhdysvaltalaisen Alexander Hallin voittoon pistein 184.00. Toiseksi Norjan Birk Ruud, 181.75 ja kolmanneksi Sveitsin Andri Ragettli 176,75 pisteellä.
Big Airi:n maailmancup jatkuu Kiinan Bejingissä 12.-14.12.

Lähde: Ski Sport Finlandin tiedote