Kilpailuolosuhteet, hienoiset epäonnistumiset sekä kova taso vaikuttivat suomalaisten sijoitukseen big airin maailmancupissa.

Italian Modenassa laskettiin perjantaina ja lauantaina big airin maailmancupin toinen kilpailu. Naisten karsinnat laskettiin aikataulumuutosten vuoksi jo perjantaina ja miesten karsinta sekä finaalit lauantaina. Kilpailussa oli mukana neljä suomalaislaskijaa: Kalle Järvilehto, Carola Niemelä, Mikko Rehnberg sekä Joonas Bergman. Bergmanille kilpailu oli kauden avaus ja hän sai paikan Rene Rinnekankaan jäätyä kilpailusta pois loukkaantumisen vuoksi. Miesten kilpailun voitti Kanadan Nicolas Laframboise ja naisten kilpailun Japanin Reira Iwabuchi.

Yksikään suomalaislaskija ei päässyt karsinnoista eteenpäin. Parhaaseen suoritukseen ylsi Kalle Järvilehto ollen sijalla 12. Mikko Rehnberg oli 27:s ja Joonas Bergman 31:s. Miesten finaaliin pääsi yhteensä kymmenen laskijaa. Carola Niemelä oli naisissa sijalla 15 kuuden laskijan jatkaessa finaaliin.

Kalle Järvilehto oli omassa karsintaryhmässään pitkään finaalipaikassa kiinni ollessaan viidentenä. Hän oli ryhmänsä ensimmäinen laskija, joka jäi finaalista ulos. Riittävän vauhdin saaminen oli haastavaa.

– Ekalla hypyllä oli sellainen fiilis, että sai tehtyä hyvän backside 1440:n, mutta kun katsottiin hidastuksia tempusta, niin siellähän oli sitten polvigräbi mukana. Hyppyri oli kuitenkin sen verran pieni, että meinasi tulla kiire saada temppu päälle. Vauhdeissa oli haasteita: piti lähteä niin ylhäältä kuin mahdollista ja ihan muna-asennossa mennä hyndälle, että pääsee ländiin asti. Itsellä oli se fiilis, ettei ehdi pyöriä kunnolla ja ajattelin, että en ota polvigräbiä mutta sellainen sieltä kuitenkin tuli. Toisella hypyllä sitten ajattelin, että vaihdan gräbiä ja yritetään vetää pitkälle kun siitä aina pisteitä saa. Pääsin sitten vähän pidemmälle ja tärähti jotenkin ja lauta lipsahti alta, Järvilehto kommentoi.

Päävalmentaja Antti Koskisen mukaan taso kilpailussa on entisestään koventunut ja tarvitaan huippusuorituksia, että finaalipaikkoja saadaan.

– Pieniä erojahan tuolla nyt oli ja piti mennä ihan täydellisesti, mikäli halusi finaaliin päästä. Edelleen kyllä tuntuu, että taso on vaan koventunut ja tiukentunut entisestään. Pitää onnistua todella hyvin, jotta pääsee finaaliin ja tämä oli kova osoitus siitä. Tänään meidän porukka sai parhaita omia onnistumisiaan kisahypyissä. Kallella etenkin oli omalla tasollaan hyvä suoritus. Joonas paransi loppua kohti koko ajan: hänellä oli isoja vaikeuksia hyppyrin kanssa mutta sai kisaan kaksi reissun parasta hyppyä, mikä on tosi hieno juttu. Mikko samaten onnistui toisella kierroksella tekemään hankalassa olosuhteessa parhaansa sekä parhaan tempun mitä tästä hyppyristä on saanut tehtyä. Voi olla tyytyväinen, että kilpailussa pystyy onnistumaan mutta harmi, että pientä vajausta jäi vielä. Me jatkamme täältä Stubaita kohti ja siellä päästään työstämään lisää. Katseet kohti Pekingin kisaa ja uskon siihen, että kapasiteetti riittää ihan täysin finaaliin asti, Koskinen kommentoi.

Seuraavaksi big airissa kilpaillaan Pekingissä Kiinassa 13.-14.12.2019.

Tulokset, miehet:
1. Nicolas Laframboise, CAN, 172,50
2. Mark McMorris, CAN, 168,00
3. Chris Corning, USA, 166,25

12. Kalle Järvilehto, 83,25
27. Mikko Rehnberg, 59,00
31. Joonas Bergman, 52,25

Tulokset, naiset:
1. Reira Iwabuchi, JPN, 176,50
2. Brooke Voigt, CAN, 126,75
3. Anna Gasser, AUT, 109,75

15. Carola Niemelä, 31,25

Lähde: Lumilautaliiton tiedote