Coloradossa, Aspenissa arvostettu talviextremelajien X Games -tapahtuma kilpaillaan jälleen 23.-26.1. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1995 (ensimmäinen talvikilpailu vuonna 1997) ja on yksi halutuimmista urheilutapahtumista, joihin extremeurheilijat tähtäävät. Tapahtumaan kutsutaan vain kourallinen lajien edustajia ja on monelle urheilijalle uran kohokohdista päästä kilpailemaan maineikkaaseen urheilutapahtumaan.

Tänä vuonna freeskilaskija Elias Syrjä ei ollut uskoa silmiään saadessaan kutsun nimenomaisesti Coloradon Aspenissa kilpailatavaan X Games -tapahtumaan. Syrjältä löytyy jo yksi X Games -kokemus vuodelta 2018 Norjassa järjestetyssä vastaavassa Oslon kilpailutapahtumasta. Kuitenkin kutsu Aspenissa järjestettävään tapahtumaan löi nuoren freeskilaskijan ällikällä.

– Kutsu Norjan X Games -kilpailuun oli jo iso juttu henkilökohtaisesti mutta kyllä tämä Aspenin kilpailu on kaikille se, johon unelmoi pääsevänsä. Onhan tämä sika kova juttu ja hullua ajatella, että kohta itsekin olen siellä, sanoo Syrjä.

Vaikka X Games -tapahtumia järjestetään jo ympäri maailman ja pääseminen kilpailijaksi tapahtumaan on haastavaa kaikkialla, on Aspenin tapahtuma vertaansa vailla. Salaisuus tapahtuman suureen arvostukseen piilee sen pitkässä historiassa extremelajien edelläkävijänä, jossa kilpailevat vain lajinsa parhaat koko maailmasta.

– Uskon, että kilpailu on arvostettu siksi, että on ensimmäisiä extremelajien kilpailuita, joita on järjestetty. Itse muistan myös nähneeni ensimmäiset kisaruni -videot kyseisestä tapahtumasta lajin parista, joita junnuna katselin kun aloitin itse laskemisen.

Syrjä on laskenut huimaa kautta big airin maailmancupissa. Tällä hetkellä kokonaispisteissä freeskilaskija on sijalla 5. Viimeinen big airin maailmancupin osakilpailu käydään 29.2. Tsekeissä.

Lähde: Ski Sport Finlandin tiedote