Kauden viimeisessä big airin maailmancupin osakilpailussa Tsekkien Destnessä podiumsijoista taistellut Elias Syrjä, 21, loukkasi polvensa pahoin viimeisellä hyppykierroksella. Urheilu Mehiläisessä Syrjän vasemmassa polvessa diagnosoitiin eturistisiteen repeämä, nivelkierukoiden repeämät sekä rustoluupalan irtoaminen. Nyt polvi on leikattu ja mies pääsee pitkälle kuntoutusjaksolle. Leikkauksen suorittivat Urheilu Mehiläisen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, LL, Sikri Tukiainen sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mikko Kirjavainen. Tukiaisen mukaan haastava leikkaus sujui odotettua paremmin.

– Leikkaus oli haastava mutta sujui hyvin. Saimme kaikki repeämät korjatuksi ja rustoluupalan kiinnitettyä omalla luulla. Nyt vain pitää kuntouttaa jalka huolellisesti, jotta paluu rinteille on mahdollista, summaa Tukiainen.

Polven kuntouttaminen aloitettiin jo suunnitelmallisesti ennen leikkausta Urheilu Mehiläisen fysioterapeutti Sami Kiisken avulla. Lumelle on mahdollista päästä 6-9kk kuntoutusjakson jälkeen. Tukiainen korostaa, että ennen leikkausta aloitettu kuntouttaminen edesauttaa huomattavasti parantumista.

– On tärkeää, että kuntouttaminen aloitetaan jo ennen leikkausta. Se edistää aina leikkauksen jälkeistä aikaa. Edessä on nyt kuusi viikkoa ilman, että jalalle saa varata ollenkaan. Sen jälkeen edessä on 9kk kuntoutusjakso, jonka jälkeen on mahdollista palata lumelle. Toki mahdollista on, että kuuden kuukauden kohdalla voidaan katsoa, jos on mahdollista päästä jo lumelle ohjatusti, Tukiainen sanoo.

Syrjä itse suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.

– Henkisesti voin hyvin. Leikkauksesta on vielä sen verran vähän aikaa, että kipuja on mutta teen kaikkeni, jotta polvi tulee kuntoon ja pääsen takaisin mäkeen. Tällä hetkellä ainoastaan saan supistaa etureittä ja koittaa laittaa jalkaa suoraksi ja koukkuun, sillä mennään, kommentoi Syrjä.

Elias Syrjälle mennyt kausi oli menestys. Syrjä sijoittui big airin maailmancupin kokonaispisteissä 5:nneksi, ja freestylelajien arvostetuimmassa kilpailussa Aspenin X-Gamesissa 7:nneksi.

Lähde: Ski Sport Finlandin tiedote