SAS Instituten analyytikot kehittivät mallin, joka auttaa optimoimaan epidemia-aikana stadioneiden istumapaikkojen sijainteja ja täyttöasteita paikallisten ohjeistuksien mukaisesti.

Urheilujoukkueet ovat palanneet monessa paikassa takaisin tyhjille kentille. Tapahtumajärjestäjät kamppailevatkin uudenlaisen ongelman kanssa: miten täyttää katsomoja nykyisten turvaväliohjeistuksien mukaan mahdollisimman optimaalisesti?

SAS Instituten analyytikot tarttuivat haasteeseen ja kehittivät ratkaisun, joka auttaa tapahtumajärjestäjiä laskemaan, kuinka monta paikkaa voidaan turvallisesti täyttää turvavälit huomioiden. Se kertoo, myös millaiset lipputulot ovat järjestelyn pohjalta saatavissa. Näin stadioneilla voidaan tarjota mahdollisimman monelle turvallinen elämys.

Suunnitelmana täyttää mahdollisimman monta istumapaikkaa

SAS laati optimoidun yleisön sijoittelun oheisen esimerkin mukaisesti yhdysvaltalaiselle NFL-stadionille lohkoon, jossa oli 21 paikkaa kussakin 22 rivissä.

Ratkaisun avulla tutkittiin myös optimaalista tapaa täyttää stadionia, kun paikalle on tulossa eri kokoisia seurueita, aina yhdestä hengestä pariin ja kolmen ja neljän hengen porukkaan. Parhain vaihtoehto esimerkkilaskelmassa saatiin täyttämällä 439 istumapaikasta 132. Lukumäärä on noin 30 % normaalitilanteesta.

Samalla prosenttimäärällä esimerkiksi Helsingin olympiastadionin 36 251 istumapaikasta voisi täyttää hieman yli 10 000 istuinta. Sallittu ihmismäärä kuitenkin vaihtelee paikallisen ohjesäännön ja stadionin tilojen perusteella. Esimerkissä etäisyys laskettiin kahden metrin mukaan.

”Meidän pitää tällä hetkellä tasapainotella katsojien turvallisuuden ja lipputulojen välillä. Uuden normaalin löytäminen suurille tapahtumille on kuitenkin mahdollista. Vaikka 30 prosenttisesti täytetty katsomo ei auta alan toimijoita täysin toipumaan epidemian aiheuttamasta takaiskusta, tuo se kuitenkin helpotusta siihen asti, kunnes katsomot voi taas täyttää tiiviimmin”, sanoo urheiluanalytiikkaan erikoistunut neuvonantaja Christer Bodell, SAS Institutesta, joka osallistui mallin kehittämiseen.

Urheilun lisäksi mallia voidaan hyödyntää myös istuvissa kulttuuritapahtumissa, kuten teattereissa ja konserteissa.

”Työkalu soveltuu myös isojen massatapahtumien ja kokoustilojen optimointiin, kun puhutaan useista sadoista ja tuhansista kävijöistä. Työkaluamme voi käyttää automaattisesti laskentaan, kunhan saamme käyttöömme katsomokartan tai alueen pinta-alan”, palvelusta Suomessa vastaava analyytikko Jan Halas toteaa.

Lähde: SAS Institute