Suomen miesten lentopallomaajoukkue taisteli melkoisen näytöksen jälkeen upean voiton keskiviikkona Tampereen EM-alkulohkon päätöspelissä Turkkia vastaan 3-2 (25-17, 16-25, 27-29, 25-18, 15-13). Tulos tiesi Suomen sijoittumista lohkossa neljänneksi ja Puolan tuloa sen vastustajaksi pudotuspelien avauskierroksella Puolan Gdanskissa lauantaina. Tampereen lohkon voiton otti Hollanti, toinen oli Venäjä, kolmas Turkki ja neljäs Suomi. Nämä maat jatkavat 16 parhaan joukkoon ja pudotuspeleihin. Espanjan ja Pohjois-Makedonian kisat päättyivät alkulohkoon.

Suomi kohtaa neljännesvälierässä Gdanskissa siis lauantaina isäntämaa Puolan, joka voitti oman A-lohkonsa tappiottomalla tilillä menettäen yhden sarjapisteen Serbialle ja yhden erän Portugalille sekä Kreikalle. Ottelu pelataan 18.30 tai 21.30 Suomen aikaa. Tämän ottelun voittaja pelaa puolivälierissä edelleen Gdanskissa tiistaina 14.9. Venäjä – Ukraina -ottelun voittajaa vastaan välieräpaikasta.

Suomen aloitus Turkki-ottelussa: Mikko Esko, Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Urpo Sivula, Sauli Sinkkonen, Tommi Siirilä, Lauri Kerminen (L).

Avauserässä nähtiin ensimmäisen kerran kahden pisteen marginaali, kun Niko Suihkonen pamautti ässällä tilanteeksi 15-13. Mikko Eskon torjunta pitkän pallorallin päätteeksi ja perään Antti Ronkaisen vastapallo nostivat Suomen johdon jo viiteen (20-15). Tästä homma sujui samaa rataa erän loppuun saakka Veljesten vietyä sen 25-17 Joonas Jokelan viimeisteltyä erän ässällä. Suomen vastaanotto oli erässä huimat 91%, joka loi passari Mikko Eskolle upeat lähtökohdat pelin tekemiseen.

Suomen mainio erän alku suli surkean avauserän pelanneen Turkin hakkurin Adis Lagumdzijan syöttövuorolla ja Turkki käänsi 8-4 -lukemat hetkessä jo 8-14 eduksi kymmenellä perättäisellä pisteellä. Turkki vei erän 16-25 Suomen tehtyä yhteensä yhdeksän hyökkäysvirhettä torjuntaan päättyneet lyönnit mukaan laskien. Sakari Mäkinen, Aaro Nikula ja Akseli Lankinen pääsivät erän aikana näyttämään osaamistaan.

Kolmannen erän loppu oli jännittävä. Turkki oli jo sentin päässä erävoitosta ensimmäisellä eräpallollaan 23-24, mutta sen haaste kertoi totuuden niukasti Suomen eduksi. Suomi nappasi tästä itselleen vielä kolme katkaisun paikkaa, mutta lopulta Turkki vei erän 27-29. Adis Lagumdzija teki erään huimat 11 pistettä.

Neljättä erää Suomi pelasi todella miehekkäästi ja vei sen nimiinsä 25-18. Turkille illan toinen erätappio tiesi putoamista lohkokolmoseksi Venäjän taakse.

Tasaisen viidennen erän huipennukseksi Urpo Sivula löi lentopallojuhlalle Tampereella mitä riemukkaamman pisteen lyömällä ottelun päätökseen lukemin 15-13.

Ottelua seurasi Hakametsässä 2450 katsojaa.

Näiden EM-kilpailujen kahdeksan parasta saavuttaa myös suoran kisapaikan 2023 EM-lopputurnaukseen. Myös seuraavilta sijoilta voi suoran kisapaikan saada, jos vielä julkaisemattomia 2023 kisaisäntiä on mukana kahdeksan parhaan joukossa. Lisäksi näiden EM-kilpailuiden kaksi parasta maata saavat paikan 2022 MM-kilpailuihin, poislukien jo paikan saaneet Venäjä ja Puola.

Lähde: Lentopalloliitto