Keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen ei epäröi nostaa kisaa pöydälle, kun siihen on tarvetta. Paljon maailmaa nähnyt asiantuntija on nyt ladannut Ylelle synkän analyysin suomalaisesta keihäänheitosta.

Huomion kohteena oli etenkin naisten keihäänheitto. Vain yksi suomalaisnainen (Sanne Erkkola) on ylittänyt tällä kaudella 60 metrin rajan.

Kaukana ovat ajat, jolloin Mikaela Ingberg ja Heli Koivula taistelivat arvokisamitaleista ja toivatkin niitä Suomeen.

Piironen nostaa analyysissään esiin pohdinnan siitä, onko nykyinen alakulo heittäjien tai valmennusosaamisen syytä.

– Ylävartalo, heittokäsi ja muut riittäisivät heittämään yli 60 metriä, mutta jalkojen käyttö ja toiminta ei ole kehittynyt riittävästi, että se mahdollistaisi säännöllisesti yli 60 metrin heittämisen. Onko kyse valmennuksellisesta osaamisesta vai urheilijoiden riittävän kovasta sitoutumisesta huipulle tähtäävään harjoitteluun? Piironen heitti Ylellä.

Piironen nosti esiin yhden esimerkin. Hän kertoi naisheittäjien suhtautumisesta testituloksiin.

– Omasta suorituskyvystään kiinnostunut urheilija tietää erittäin tarkasti testituloksensa kaikilla mittareilla. Jos tänä päivänä kysyy leirillä urheilijan ennätystä jossain tietyssä harjoitteessa, urheilijalta saattaa tulla vastaukseksi öööö, en mä tiedä. Näiden asioiden pitäisi tulla kuin apteekinhyllyltä. Onko se urheilijoista vai heidän valmentajistaan johtuvaa vai mistä? Ja voiko se olla näkymättä harjoittelussa? Se minua huolettaa, Piironen avasi Ylellä.

Tästä Ylen juttu, jossa enemmän Piirosen mietteitä.