Venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät on suljettu pois kansainvälisistä kisoista. Ruotsalaishiihtäjä Calle Halfvarsson otti hiljattain Nettavisenissa puheeksi asian yhden varjopuolen.

Halfvarssonin mielestä venäläisien hiihtäjien touhuun pitää suhtautua skeptisesti, kun he eivät kilpaile länsimaissa. Ruotsalainen vihjaili, että jotkut venäläistähdet ovat valmiita käyttämään kiellettyjä aineita, kun he eivät ole valvovan silmän alla.

Asia on puhuttanut Venäjällä. Monet tyrmistyivät myös Halfvarssonin näkemyksestä, jonka mukaan venäläisiä pitäisi testata vähintään vuosi järjestelmällisesti, ennen kuin heidät voidaan päästää takaisin kisoihin. Sitä ennen maan olisi toki lopetettava sotatoimet Ukrainassa.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on nyt vastannut venäläiselle uutistoimistolle TASS:lle asiaan liittyviin uteluihin. FIS teki selväksi, että venäläisiä testataan edelleen.

– Testaus jatkuu Venäjällä kilpailukiellosta huolimatta. Venäjän antidopingtoimisto ja FIS tekevät testejä, ja venäläiset urheilijat ovat mukana testauspoolissa, kuten normaalisti.

Venäjän antidopingtoimisto Rusada näytti tosin aiemmin tällä viikolla kyntensä, kun se katsoi, että taitoluistelija Kamila Valijeva ei rikkonut dopingsääntöjä, vaikka hänen näytteestään löytyi urheilussa kiellettyä trimetatsidiiniä 25.12.2021.

Maailman antidopingtoimisto Wada ei päätöksestä pitänyt, vaan aikoo vaatia nuorelle naiselle neljän vuoden kilpailukieltoa.