Pika-aituri Annimari Korte ei päässyt mukaan Budapestin MM-kisoihin. Korte on kuitenkin seurannut aktiivisesti ainakin dopingiin liittyvää keskustelua.

Kisojen yhteydessä on puhuttanut pika-aituri Tobi Amusanin tilanne. Häntä syytettiin aiemmin kesällä dopingtesteihin liittyvien olinpaikkatietojen laiminlyönnistä. Nainen vapautettiin kuitenkin ehdollisesta kilpailukiellosta ennen MM-kisoja.

Korte kirjoitti omista näkemyksistään Instagram Storiesissa.

– Tiesittekö, että suomalaisia kansainvälisen tason yleisurheilijoita testataan usein yli 10 kertaa vuodessa veri- ja virtsatesteillä. Olinpaikkatietojen laiminlyöntiä, joista esim 100 m maailmanmestari Coleman sai kilpailukiellon ei tunneta suurimmassa osassa lajeja. Joukkuelajeissa on joukkuekohtaisia olinpaikkatietoja, ei yksilökohtaisia päivittäisiä olinpaikkatietoja, alkoi päivitys.

Korte otti sitten esiin yhdysvaltalaiset joukkuelajit. Naisen mukaan ero testauksessa on valtava.

– NHL:ssä doping on käytännössä sallittua. Mm. kasvuhormoni on sallittua ja testaus on periaatteessa vapaaehtoista, silloinkin aina harjoitusten yhteydessä. Mitään seuraamuksia dopingista ei tule, jos pelaaja ei tiedä, mistä positiivinen testi johtuu. Valioliiga-futaria saatetaan testata vain kerran vuodessa tai ei ollenkaan ja ei testata lähes ollenkaan vaikka testosteronia. NBA-pelaajia testataan 4 kertaa virtsatesti vuodessa, harvoin pelien jälkeen. NBA:ssa nykyään vaikka marihuanaa ei testata, ennen piti jäädä kiinni kolme kertaa, että positiivinen testi tehtiin julkiseksi. NFL-pelaajia testataan 1–4 kertaa vuodessa, useimmiten testi etukäteen tiedossa. Veritestiä ei tehdä kaikille pelaajille ollenkaan MLB ei testaa ollenkaan ns. huumeita, vain kovempia dopingaineita. Kerran vuodessa ennaltailmoitettu testi, kerran vuodessa random (satunnainen).

– USA:ssa testauksen puutetta perustellaan sillä, että urheilu on viihdettä ja dopingin avulla parempaa viihdettä.

Sunnuntaina Korte kirjoitti eräästä toisesta huolenaiheesta dopingasioihin liittyen.

– Kun olinpaikkatiedoista on ollut puhe, niin yritin äsken kirjautua ja tuli mieleen näyttää miten se toimii… tai ei toimi. En itse pariin vuoteen päässyt kirjautumaan ollenkaan äppiin (sovellukseen), nyt pääsen joskus. Tässä epäonnistunut yritys. Kaiken tän jälkeen koko äppi hyytyi ennen kun pääsi päivittämään mitään. Tekstiviestipalvelukin oli useamman vuoden pois toiminnasta.

– Kansainvälisen tason urheilijat joutuvat siis päivittämään tänne aina kolme kuukautta kerrallaan yöpymispaikan ja tunnin aikaslotin joka päivä missä on tavoitettavissa. Jos suunnitelmat muuttuu, pitää ne heti päivittää. Kolme missattua testiä (eli et oo paikalla päivittäin siellä missä oot ilmoittanut) tai unohdusta päivittää vuoden aikana, johtaa aina kilpailukieltoon, valisti Korte.