Tällä viikolla on vihdoin selvinnyt, että ratakierroksen aituri Viivi Lehikoinen ei saa sanktiota jäätyään pois Ruotsi-ottelusta. SUL:n hallitus päätti asiasta torstaina.

SUL:n hallitus totesi, että ilmoitus Lehikoisen poisjäännistä tuli SUL:n valmennusjohdolle sähköpostitse yksipuoleisena ilmoituksena. Sen mukaan se täyttäisi sopimusrikkomuksen tunnusmerkit, mutta koska kyse oli osallistumisesta Timanttiliigan kilpailuun, sopimussakko ei olisi kohtuullinen ja oikeasuhtainen seuraamus maaottelusta poisjäännin vuoksi.

– Lähtökohtana pitää totta kai aina olla, että sopimuksia noudatetaan, mutta huomioiden tässä tapauksessa kokonaisuus, sanktio ei olisi kohtuullista, totesi SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen SUL:n tiedotteella.

– Sopimukset ja käytännöt tullaan päivittämään tähän aikaan, jotta ongelmilta vältytään. Urheilijoiden yhdenvertaisuuden varmistamiseksi on myös tärkeää, että tällaiset tapaukset käydään huolella läpi.

SUL:n GM Jani Tanskanen keskusteli Lehikoisen edustajan kanssa Budapestin MM-kilpailuissa, kun hän oli saanut ilmoituksen naisen lähdöstä Timanttiliigan kisaan.

– Koin harkinnan jälkeen Lehikoisen osallistumisen Timanttiliigan kilpailuun SUL:n valmennuksen puolelta järkevänä, päällekkäisyydestä huolimatta. Näin siksi, että kansainvälisen huippuyleisurheilun korkeimpana kilpailusarjana Timanttiliiga on taso, jota huippu-urheilun osalta tavoittelemme, Tanskanen sanoo.

– Urheilijoiden välinen tasavertaisuus tässä toteutuu niin, että samanlaisessa tilanteessa jokainen urheilija saa valmennusjohdolta aina samanlaisen harkinnan. Se on yhdenvertaisuutta, jota noudatamme myös jatkossa, Tanskanen sanoo SUL:n tiedotteella.

Lehikoinen lähetti SUL:n tiedotteen jälkeen medialle oman tiedotteensa, jossa kritisoitiin SUL:n ulostuloa.

– Lehikoinen korostaa omassa tiedotteessaan, että mitään sopimusrikkomusta ei ole tapahtunut, koska osapuolet pääsivät asiasta sopuun, kertoo Yle.

Iltalehti taas kirjoitti nähneensä Lehikoisen leirin SUL:lle lähettämän sähköpostin, jossa ”manageri pitää urheilijansa osallistumista Timanttiliigan ilmoitusasiana”.

– Tämä ei ole tiedustelu tai kysely, olisiko tuo mahdollista, vaan jo tehty päätös. Se ei luonnollisesti ollut helppo, mutta Viivin uran tulevaisuutta ajatellen tärkeä, Lehikoisen manageri Inka Kärkkäinen kirjoitti Iltalehden mukaan.

Iltalehden asiantuntija Arto Bryggare latasi suorat sanat Lehikoisen leirin touhusta. Hän piti viestiä ”epämiellyttävänä, vastuuttomana ja suorana kiristyksenä”.

Bryggare ei niele väitteitä siitä, että Kiinan Timanttiliigan kisa olisi ollut Lehikoisen uran kannalta tärkeä asia.

– Ihan hölynpölyä. Se, että lähdetään muutaman päivän varoajalla useamman aikavyöhykkeen taakse kilpailemaan, ei mene läpi, Bryggare tylytti Iltalehdelle.

– Eihän Lehikoinen oikeasti kilpaillut pääsystä Eugeneen Timanttiliigan finaaliin. Sen taakse meneminen, että Ruotsi-ottelu heikentäisi Viivin urheilu-uraa tai antaisi edun jollekin muulle, on ehkä typerin perustelu, mitä olen kuullut. Täysin idioottimainen, jatkoi avautuminen.

Tästä Iltalehden juttu.