Johanna Aatsalon kirja Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa (WSOY) on ollut yksi tämän viikon suurista puheenaiheista.

Kirjassa käsitellään niin sanottua STT:n dopingjuttua. Tuossa jutussa oli keskiössä urheilutoimittajana tuolloin työskennellyt Aatsalo, joka kirjoitti, että maajoukkuehiihtäjä Jari Räsänen oli ostanut dopingaineeksi luokiteltavaa kasvuhormonia.

Juttu nousi uudestaan pöydälle vuonna 2010, kun asia käsiteltiin oikeudessa. Neljää hiihtomaailman vaikuttajaa syytettiin tuolloin törkeästä petoksesta. He olivat Räsänen itse sekä Hiihtoliiton entiset pomot Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori ja Jari Piirainen. Heitä syytettiin valehtelusta alkuperäisen STT:n dopingjutun yhteydessä.

Pelipaikalla kuultiin useita todistajia. Myös Mika Myllylä esiintyi videoyhteyden kautta. Hän oli myöntänyt jo esitutkinnassa käyttäneensä urallaan epo-hormonia ja toisti tuon asian myös oikeudessa.

Aatsalo myönsi, että Myllylä oli karu näky tuossa oikeudenkäynnissä. Hiihtolegenda ei pystynyt siis tulemaan paikalle terveydentilansa vuoksi. Salissa ei ollut yleisöä, kun Myllylää kuultiin.

– En tuntenut myötätuntoa hänen dopingtunnustustaan kohtaan, mutta säälin sitä ihmisrauniota, jollaisena hän videokuulemisessa näyttäytyi. Asiat eivät olleet hyvin. Oli selvää, että kuulemisen aikana hänen elämäntilanteensa oli äärimmäisen vaikea ja hankala, kirjoitti Aatsalo kirjassaan.

Myllylä kuoli noin kuukausi tuon kuulemisen jälkeen.

LUE MYÖS