Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut niiden kesälajien urhelijoiden nimet, joille on myönnetty urheilija-apuraha tälle vuodelle.

Kaikkiaan 166 kesälajien urheilijaa jakaa vajaan 1,3 miljoonan euron potin. Summassa ja sitä saavien määrässä on hiukan nousua viime vuodesta, sillä tuolloin 140 urheilijalle jaettiin vajaa 200 000 euroa vähemmän.

Ministeriön jakamien urheilija-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle. Apurahat myönnetään Veikkauksen tuotosta.

Painopiste on tänä vuonna urheiluasioista vastaavan ministerin Sampo Terhon mukaan nuorissa urheilijoissa ja pienintä apurahaa on nostettu 5 000:sta 6 000 euroon.

– Eduskunta lisäsi talousarviokäsittelyssä apurahoihin 500 000 euroa painottaen juuri nuorten urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksien parantamista. Toukokuussa on toinen apurahojen myöntö, jolloin talvilajien urheilijat saavat apurahapäätökset, Terho sanoo ministeriön tiedotteessa.

Suurimman, 20 000 euron apurahan, sai 11 urheilijaa, joukossa muun muassa Rion 2016 olympialaista ainoan suomalaismitalin tuonut nyrkkeilijä Mira Potkonen, pyöräilijä Lotta Lepistö ja uimari Ari-Pekka Liukkonen.

Myös viisi paraurheilijaa sai suurimman apurahan, joukossa muun muassa 2017 vuoden urheilijaksi valittu ratakelaaja Leo-Pekka Tähti.

Vielä viime vuonna suurinta apurahaa nauttinut vuoden 2008 Pekingin olympialaisten kultamitalisti, ampuja Satu Mäkelä- Nummela, saa tänä vuonna tyytyä 10 000 euron tukeen. Myöskään uimari Jenna Laukkasen joulukuussa voittamat kaksi hopeaa uinnin lyhyen radan EM-kilpailuista eivät riittäneet 20 000 euroon, vaan toimeen on tultava nyt puolta vähemmällä.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että apurahaa myönnettäessä huomioidaan urheiljan kansainväliset näytöt ja menestyskehitys suhteessa kunkin lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen.

Apurahat ovat verovapaata tuloa. Suurituloisimmat urheiljat eivät voi saada ministeriön myöntämää avustusta.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote (lista kaikista apurahan saaneista)