18 venäläistä yleisurheilijaa on saanut Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta IAAF:ltä luvan kilpailla tällä kaudella niin sanottuina neutraaleina urheilijoina. Ensimmäinen merkittävä kilpailu joihin kilpailuluvat vaikuttavat, on yleisurheilun sisäratojen MM-kilpailut Birminghamissa maaliskuun alussa.

Kilpailuluvan saaneiden joukossa ovat muun muassa naisten korkeushypyn kaksinkertainen maailmanmestari Marija Lasitskene,miesten korkeushypyn MM-hopeamitalisti Danil Lysenko, sekä naisten kolmiloikan Euroopan mestari Irina Gumenyuk.

IAAF sai hakemuksen yli 80 venäläiseltä, jotka halusivat jatkaa kilpailemista neutraaleina urheilijoina myös tänä vuonna, eli vain noin neljäsosa anomuksista meni läpi.

Venäjän yleisurheiluliitto hyllytettiin kansainvälisestä kilpailutoiminnasta vuonna 2015 sen jälkeen, kun Maailman antidopingtoimiston Wadan raportti todisti myös Venäjän yleisurheilijoiden olleen mukana valtiojohtoisessa dopingissa. Maa itse on kiistänyt asian painokkaasti.

Kansainvälinen olympiakomitea sulki Venäjän ulos myös tulevista talviolympialaisista Etelä-Korean Pyeongchangissa, joissa osa urheilijoista voi kuitenkin kilpailla neutraalin lipun alla samaan tapaan kuin yleisurheilijatkin.

Lähde: Reuters