Sir Roger Bannister on kuollut Oxfordissa, Englannissa, 88 vuoden iässä.

Britti tunnetaan ensimmäisenä mailin (1609 metriä) alle neljän minuutin juosseena urheilijana. Bannister juoksi vuonna 1954 ”haamumailin” aikaan 3.59,4. Ennätyksenä se ei pysynyt kuin 46 päivää, kun Australian John Landy rikkoi sen Turussa. Paikka yleisurheilun historiassa oli joka tapauksessa sinetöity.

Ennätysmies ei voittanut urallaan mitaleita olympialaisissa. Helsingissä 1952 hän sijoittui 1500 metrillä neljänneksi. Bannister myös päätti uransa melko nuorena, vain 25-vuotiaana, vuonna 1954 voitettuaan kultaa Bernin EM-kilpailuissa.

Hän keskittyi urheilu-uransa jälkeen opiskeluun ja valmistui lääkäriksi. Hänestä tuli lopulta huipputason neurologi.

Vuonna 2011 Bannisterilla diagnosoitiin Parkinsonin tauti.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja, itsekin kova keskimatkojen juoksija Sebastian Coe sanoikin kyseessä olevan surullinen päivä urheilulle.

– Sukupolvestani ei löydy yhtäkään urheilijaa joka ei olisi inspiroitunut Rogerista ja hänen saavutuksistaan radalla ja sen ulkopuolella, Coe sanoi.

Lähde: BBC

Piers Morgan

@piersmorgan
RIP Sir Roger Bannister.
First athlete to break the 4-minute mile, and a brilliant neurologist for 4 decades. He told me the latter meant far more to him than the former. A remarkable man.